ANALIZE SEDIMENTA POKAZALE Rijeka Vrbas nije zagađen piralenom

Rijeka Vrbas nije zagađena opasnim i kancerogenim uljem, rečeno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove, što su potvrdile i najnovije laboratorijske analize uzorka sedimenta iz njenog korita, kojima je utvrđeno da su vrijednosti poliklorovanih bifenila, odnosno piralena u granicama ciljanih i maksimalno dozvoljenih.

-Manje odstupanje utvrđeno je samo kod koncentracije benzo(a)antracena, tvari koja nastaje kao produkt sagorijevanja nafte i nalazi se u ispušnim plinovima motora s unutarnjim sagorijevanjem – priopćilisu iz Inspektorata RS.

Podsjećaju kako su još u drugoj polovici lipnja uzeta tri uzorka sedimenta iz korita Vrbasa, kako bi laboratorijskim analizama utvrdili moguće postojanje piralena i drugih štetnih tvari. Taj zahtjev za uzorkovanje i ispitivanje upućen je, kako kažu, Institutu za vode u Bijeljini.

Uzorkovanje sedimenta obavljeno je 19. i 20. lipnja. Prvi uzorak uzet je u zoni ušća rijeke Vrbanje u Vrbas, drugi u koritu rijeke Vrbas na prostoru Male Ade, a treći u blizini bivšeg visećeg mosta kod “Vitaminke” u banjalučkom naselju Česma.

poslovni-global.ba

Odgovori