BISNODE BH Klub Visokih peta prvi put u Mostaru

U Mostaru je jučer održan Klub Visokih peta, koji je okupio poduzetnice i poslovne žene Hercegovine. Organizator Kluba, analitičko bonitetna kuća Bisnode BH, predstavio je poslovanje tvrtki koje su u vlasništvu ili menadžmentu tvrtki u BiH i Hercegovini, partneri Kluba, Asocijacija poduzetnika Hercegovine i Udruženje Poduzetnice IN predstavili su svoje aktivnost na ovu temu, čuli smo sedam inspirativnih priča hercegovačkih poduzetnica i organizirali funkcionalan networking, te dodijelili Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti kompaniji “GEMA” d.o.o. Mostar direktorici Mariji Grubišić.

Klub je jedna je od regijskih aktivnosti grupe Bisnode, posvećena poslovnim ženama, prije svega poduzetnicama i menadžericama, kao platforma za stvaranje novih poslovnih prilika za žene u biznisu. Druženja Kluba su neformalna, besplatna i namijenjena svim poslovnim ženama koje žele predstaviti svoje projekte, razmijeniti iskustva i upoznati se sa aktuelnim problemima u poslovnom okruženju.

Klub Visokih peta u Mostaru bio je prigoda za razgovor o ženama u biznisu u BiH i Hercegovini, o zvaničnim brojkama i vlastitim iskustvima. Organizator, analitičko-bonitetna kuća Bisnode BH, na čijem čelu je takođe žena, iznijela je informacije o poslovanju tvrtki čije su vlasnice ili menadžerice žene a brojke kažu slijedeće: 23,8% od ukupnog broja bh. tvrtki vode žene, one kreiraju nešto više od 44% ukupnog broja radnih mjesta i skoro 40% prihoda bh. gospodarstva. Statistika pokazuje da tvrtke koje vode žene imaju manje problema u redovnom poslovanju.

“Kada je Hercegovina u pitanju, prema pregledu poslovanja u kojem smo obuhvatili tri županije (HNŽ, ZHŽ i HBŽ), žene kao vlasnici ili menadžeri nalaze se u 1.007 tvrtki od ukupno 4.287 koliko ih je aktivno na prostoru ove tri županije. Gotovo 90% su mala poduzeća, a skoro 80% njih radi više od 5 godina, što ukazuje na kontinuitet poslovanja. Najviše ih je u trgovini na veliko i na malo (33%), slijedi prerađivačka industrija s 12,5% a zastupljene su i u tzv. „muškim“ djelatnostima poput građevinarstva (oko 5%) i prijevoza i skladištenja (oko 3%).

Prihod ovih kompanija je skoro 1,75 mld. KM a zapošljavaju gotovo 13.000 uposlenika. Iako su prihodi u 2017. manji u odnosu na prethodnu godinu za oko 2%, dobit koju su ostvarile 2017. je skoro 115 mil. i veća je u odnosu na godinu ranije za nepunih 11%”, objasnila je direktorica Bisnode BH Zlata Mulać Jagličić, i dodala: “Ova analiza ne obuhvaća obrte, jer po bh. zakonima nemate pristupa financijskim podacima pojedinačnih obrta, a kad bi uključili i te podatke onda bi tek dobili pravu sliku ženskog poduzetničkog duha u BiH i Hercegovini, a ovih sedam priča hercegovačkih poduzetnica koje smo čuli na Klubu Visokih peta, potvrda su ovog duha.”

Helena Lončar, menadžerica “Asocijacija poduzetnika Hercegovine,” partnera u organizaciji Kluba, predstavila je planove asocijacije vezane za poduzetnice, izražavajući želju za kreiranjem jake mreže žena Hercegovine, koje svojim uspjesima u radu i razvoju brendova inspiriraju. Svoje aktivnosti u promociji pozitivnih vrijednosti u društvu te osnaživanje i povećanje vidljivosti žena u privrednom životu, predstavila je i predsjednica Udruženja Poduzetnice IN, Adisa Tufo a svoja poduzetnička iskustva podijelile su poduzetnice Kristina Dujmović – Imortelle Group; Marija Kostić – veganski brend Rock’n’Raw; Jasmina Šoše Ćušić – Domaće eko povrće i voće Jasmina; Ema Badžak – Restoran MM; Iva Kovačević – OPG Aronija Kovačević; Ines Jarak – Beauty By Ines i Marija Ćeškić -portal From Herzegovina With Love, koje su svojim proizvodima i uslugama obradovati prisutne dame.

Bilo je zaista zadovoljstvo čuti priče u kojima su ove poduzetne dame govorile s puno humora o problemima s kojima se susreću u poslovanju i s puno ljubavi opisale svoj biznis, ne izostavljajući potporu i značaj obitelji na ovom putu. Zaključak svake od njih je: Radite na sebi, imajte povjerenja u sebe i svoje najbliže i najvažnije – usudite se!”

poslovni-global.ba

Odgovori