BISNODE BIH U MOSTARU Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti za Ledo d.o.o. Čitluk i Igman d.d. Konjic

U organizaciji analitičko bonitetne kuće Bisnode BH, u Vijećnici grada Mostara, jučer je održan susret bonitetno izvrsnih tvrtki HNŽ-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva HNŽ-a i Grada Mostara.

Ovo je bio još jedan od načina, prema riječima ministra gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije Žarka Laketića, te gradonačelnika grada Mostara Ljube Bešlića, koju su se obratili skupu, da ove institucije daju potporu gospodarstvenicima županije i grada i istaknu napore obje institucije u stvaranju što boljeg poslovnog okruženja za napredak ekonomije ove regije.


Ovo je bila i prigoda da svoje certifikate bonitetne izvrsnosti, kao međunarodno priznatu potvrda ekonomskog kvaliteta tvrtke, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju, preuzmu bonitetno izvrsne tvrtke HNŽ-a ali i nekoliko tvrtki iz drugih županija koje je Mostarska vijećnica jučer ugostila, stoga od srca čestitamo tvrtkama iz Mostara: EDC d.o.o., IC Štamparija Mostar d.o.o., Cesar´s d.o.o., Select M d.o.o., Fortuna Tours  d.o.o., Tehnozaštita d.o.o., Zasa d.o.o, Schrack Technik BH d.o.o., NIZ d.o.o. kao i Drvopromet d.o.o. Tomislavgrad, Vrtlarija Šarić d.o.o. Livno, Drums 3-B Jajce, Nicolas Frigo d.o.o. Čitluk, Elektrokontrol HZ HB d.o.o. Čapljina, te Markota d.o.o. i Šumsko-gospodarsko društvo ŽHZ d.o.o. Posušje.

Posebno ističemo dvije kompanije, Ledo d.o.o. Čitluk i Igman d.d. Konjic, koje su preuzele zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti, koji predstavlja nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti.

Ledo d.o.o. Čitluk

Igman d.d. Konjic

Nakon obraćanja ministra i gradonačelnika, Damir Sokolović je predstavio rezultate poslovanja bonitetno izvrsnih tvrtki HNŽ-a s posebnim osvrtom na Grad Mostar.

Bonitet je pojam koji se koristi za ocjenu – skup pozitivnih vrijednosti nekog subjekta, koje ga čine dobrim i sigurnim. Kad su u pitanju tvrtke, uključuju se, prije svega, ekonomski pokazatelji ali i kvantitativni, kao što su ugled ili zastupljenost na tržištu i sl.

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekata a Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti certificirane tvrtke svrstava u sam vrh domaćeg gospodarstva, stavljajući ih u ravnopravan položaj s tvrtkama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne tvrtke najbolje govori činjenica da, iako ih je samo 21% od ukupnog broja aktivnih tvrtki u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 67%, u ukupnoj dobiti 72% a zapošljavaju 55% ukupno uposlenih u BiH.

Od ukupnog broja aktivnih tvrtki u HNŽ-u, 21% su bonitetno izvrsne, a one ostvaruju 68.47% prihoda koji u ovoj županiji iznosi 5,7 milijardi KM i 63,43% od skoro 350 milijuna KM dobiti županije te zapošljavaju 57,48% od ukupnog broja zaposlenih.

Manje od 3% bonitetno izvrsnih imaju Zlatnu bonitetnu izvrsnost, što je svega 0,56% u odnosu na aktivne tvrtke županije, tako da je ovo zaista specijalno priznanje za tvrtke županije.

Mostar, kao sjedište HNŽ-a ima i najbolje pokazatelje: bonitetno izvrsnih tvrtki je 21% od ukupnog broja aktivnih tvrtki u Mostaru, a one ostvaruju 60% prihoda (što je više od 2 mlrd), 49% dobiti (više od 100 mil.) i zapošljavaju 53% od ukupnog broja zaposlenih u Mostaru.

Više od pola bonitetno izvrsnih tvrtki HNŽ-a nalazi se u Mostaru i one ostvaruju 47% njihove ukupne dobiti i više od 50% prihoda i zaposlenih. Svega 0,44 % tvrtki u Mostaru imaju zlatnu bonitetnu izvrsnost.

Najviše bonitetno izvrsnih tvrtki Mostara su u trgovačkoj djelatnosti (36%), većina ih je malih (66%) i 74% rade duže od 10 godina, što pokazuje stabilnost u poslovanju.

poslovni-global.ba

Odgovori