Boeing ima novi problem s već problematičnim zrakoplovom 737 Max

Otkrivena je nova moguća mana Boeingovog već problematičnog zrakoplova 737 Max, koja će vjerovatno dodatno odgoditi testne letove. Federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) je priopćila da je tijekom simulacija otkrila nešto što predstavlja “potencijalni rizik”, ali detalji o tome zasad nisu priopćeni.

Tvrtka nadograđuje softver zrakoplova protiv gubitka brzine koji je u središtu pozornosti istražitelja nesreća.

Reuters javlja da je tijekom simulacije aktiviran sustav za sprečavanje gubitka brzine te da mu je bilo potrebno duže nego je očekivano da uspostavi kontrolu. Drugi izvori tvrde da je problem vezan za problem s računalom zrakoplova, odnosno procesorom koji navodno nema dovoljan kapacitet.

Boeing je priopćio da radi na povratku zrakoplova u službu te da vjeruje da će ažuriranje softvera riješiti problem, no FAA će provjeriti da li se radi o hardverskom problemu. Ako FAA bude nezadovoljan softverom, možda će biti potrebno zamijeniti mikroprocesor, a to znači da će zrakoplov ostati prizemljeni još mjesecima.

Zrakoplov Ethiopian Airlinesa je pao u ožujku, a pet mjeseci kasnije je isti model zrakoplova u vlasništvu tvrtke Lion Air završio u moru.

poslovni-global.ba

Odgovori