BROTNJO PRETRPJELO OGROMNE ŠTETE U jakom nevremenu praćenom tučom, stradalo grožđe pred samu berbu

U snažnom grmljavinskom nevremenu praćenom tučom, koje je u nedjelju u kasnim poslijepodnevnim satima pogodilo istočni dio Brotnja, ogromne štete pretrpjela je plantaža Vinarije Čitluk u Tepčićima. U samo desetak dana grožđe je, tako, stradalo na dvije Vinarijine plantaže. Naime, kako smo doznali iz Uprave poduzeća, ovaj put šteta je iznimno velika, stradao je cijeli vinograd na oko 25 hektara, a nedavno je tuča poharala i plantažu Trtle. Nasreću, šteta je tada bila mnogo manja.

Inače, ovo je nevrijeme uništilo jednu od Vinarijinih plantaža samo desetak dana prije početka tradicionalne berbe grožda u najvećem bh. vinogorju. Štete se procjenjuju, a zbog oštećenog grožđa i opasnosti od njegovog truljenja, već za dan-dva morat će se pristupiti berbi u Tepčićima.

Za razliku od plantaže u Tepčićima, Kameni vinogradi u Blizancima, nasreću, nisu stradali.

Inače, iz čitlučke Vinarije ističu kako su ovogodišnji urod i kakvoća grožđa iznimni i mnogo bolji nego lani.

Sreće sinoć, osim vinograda, nisu imali ni voćnjaci i povrtnjaci u dijelovima Brotnja koje je zahvatilo nevrijeme, i to u Biletićima, Tepčićima, Dobrom Selu, Vidovićima te Blizancima. Doznajemo kako je samo kod jedne obitelji uništen cijeli breskvik.

Poslovni-global.ba / Foto: Brotnjo.info

Odgovori