CILJ JE LED RASVJETA Od 1. rujna zabranjuju se halogene žarulje u Europskoj uniji

Nakon zabrane uporabe žarulja sa žarnom niti, od 1. rujna s europskog tržišta odlazi još jedna žarulja. Naime, za nešto manje od dva tjedna u Europskoj uniji se više neće moći koristiti ni halogene žarulje.

Kako premose mediji, zabrana se odnosi na prestanak njihove daljnje proizvodnje. No, ističe se kako će one i dalje moći koristiti u pećnicama ili napama.

Ipak, trgovcima i proizvođačima dopustit će se u razdoblju koje slijedi, da u trgovinama prodaju sve halogene žarulje iz svojih skladišta.

EU ovom zabranom želi potrošače preusmjeriti sa žarulje sa žarnom niti ili halogenske na energetski učinkovitiju – LED rasvjetu.

Zabrana halogenih žarulja trebala je uslijediti još prije dvije godine, no zbog pobune brojnih europskih udruga radi preskupe LED rasvjete, taj rok je pomaknut do 1. rujna ove godine.

Usporedbe radi, halogene žarulje troše znatno više energije i imaju puno kraći vijek trajanja. Za samo tri sata korištenja dnevno, mogu izdržati oko dvije godine. S druge strane, LED žarulja, u prosjeku, bi trebala trajati i do čak tri desetljeća.

poslovni-global.ba

Odgovori