CRVENO MESO IZ BIH USKORO U EU Sustav značajno uznapredovao, podnesen zahtjev za izvoz

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH službeno su, od Europske komisije zatražili upućivanje misije za odobrenje izvoza crvenog mesa (meso goveda, ovaca i koza) iz BiH u EU.

Inspektori Direktorata za zdravlje i hranu Europske komisije u prethodnom razdoblju izvršili su planirane kontrole i uvjerili se da su stvoreni najvažniji preduvjeti da se, nakon dobivanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, Bosni i Hercegovini uskoro odobri i izvoz posljednje vrste mesa i proizvoda životinjskog porijekla.

“Ovo je važan trenutak za poljoprivredu i ekonomiju uopće, jer upućivanje službenog poziva misiji Direktorata Europske komisije, kao i u prethodnim slučajevima, znači da smo završili sve odgovarajuće procedure i da je sustav značajno uznapredovao. Ostalo je još da završimo tzv. nulti popis, što su zadnje aktivnosti pred dobivanje dozvole. Time bi Bosna i Hercegovina u potpunosti zadovoljila sve standarde za izvoz svih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla”, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

poslovni-global.ba

Odgovori