DEVET VELIČANSTVENIH NASA odabrala astronaute za komercijalne letove u svemir, prvi let već iduće godine

NASA je odredila astronaute koji će prvi letjeti u svemir na komercijalnim raketama i kapsulama, počevši već od iduće godine, a odabranu je ekipu predstavio šef NASA-e Jim Bridenstine na svečanosti u svemirskom centru Johnson u Houstonu.

Devet odabranih astronauta letjet će na sustavima koje su razvili Boeing i SpaceX, od kojih je većina s prethodnim iskustvom leta u orbitu. Kako danas piše BBC, među odabranima je i zapovjednik posljednje misije Space Shuttlea 2011.

– Prvi put od 2011., uskoro ćemo američke astronaute slati u svemir na američkim raketama i s američkog tla – rekao je na prigodnoj svečanosti Bridenstine.

Kapsula Dragon tvrtke SpaceX trebala bi s prvim austronautima poletjeti u svemir već u travnju 2019. Bit će postavljena na raketu Falcon-9 koja će se lansirati iz svemirskog centra Kennedy.

Lansiranje će se obaviti sa stare platforme s koje su polijetali raketoplani Space Shuttle, a koji su sada prilagođeni za manje Falcone.

NASA je umirovila Space Shuttle i odlučila slati ljude u Zemljinu orbitu sustavima koje si može priuštiti. Zbog toga je davala novac SpaceX-u i Boeingu koji su ulagali i vlastiti novac.

NASA je tako željela uštedjeti sredstva za ulaganje u razvoj rakete i kapsule koji bi mogli povesti ljude na Mjesec i na Mars, a ti bi se sustavi trebali početi koristiti početkom idućeg desetljeća.

Inače, posljednjih sedam godina ruske rakete jedine su prevozile ljude u svemir.

poslovni-global.ba

Odgovori