DIGITALNA TRANSFORMACIJA OBRAZOVANJA Svaki student Sveučilišta u Mostaru dobit će digitalni identitet i moći će koristiti minimalno 50 e-usluga

„Digitalna transformacija obrazovanja“ naziv je treće klauzure Sveučilišta u Mostaru koja je održana u Tehnološkom parku.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Zoran Tomić istaknuo je kako IT tehnologija zauzima značajno mjesto u sustavu obrazovanja i razvoja.

– Mi želimo vidjeti koji su najveći standardi u visokom obrazovanju kada je u pitanju IT. Zajedno s našim partnerima pokušavamo stvoriti jedno IT središte u ovome dijelu BiH na Sveučilištu u Mostaru. Imamo za to potencijala, a imamo i odlučnosti da IT pozicioniramo kao jednu od strateških aktivnosti u radu i razvoju Sveučilišta – rekao je Tomić.

Neke od tema su bile trenutačno stanje, mogućnosti, perspektive SUMIT, tehnologije e-obrazovanja i njihov utjecaj na poučavanje, budućnost poslovanja i obrazovanja, pregled e-infrastruktura u EU i RH te akademska zajednica kao ključni faktor razvoja IT industrije u BiH.

Doc.dr.sc. Tomislav Volarić, voditelj IT centra Sveučilišta u Mostaru, objasnio je kako klauzura ima nekoliko ciljeva, a jedan od njih je stvarati IT središte, kao što je IT centar Sveučilišta u Mostaru pod nazivom SUMIT.

– Klauzura je izuzetno značajna za studente, jer SUM ide na strateški projekt ‘elektronički identitet’ kojim će svaki student dobiti digitalni identitet i moći koristiti minimalno 50 e-usluga – objasnio je Volarić.

Uz SUM, klauzura je organizirana s Koordinacijom Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu – SRCE i sveučilišnog strateškog partnera HT ERONET.

Na klauzuri Sveučilište u Mostaru i Udruženje Bit Alijansa za informacijske tehnologije sporazumom o suradnji dogovorili su unaprjeđenje razvitka informacijskog društva u Bosni i Hercegovini. Sporazum su potpisali rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Zoran Tomić i generalni menadžer Bit Alijanse Armin Talić.

Dogovoreno je otvaranje Bit laboratorija u vidu predavanja, radionica, prilagođavanja nastavnih planova i programa i drugih aktivnosti. Članice Bit Alijanse organizirat će planske BitA4Students edukacije i radionice, priopćili su iz Sveučilišta u Mostaru.

poslovni-global.ba / Foto: SUM

Odgovori