EK registrirala europsku građansku inicijativu “Spasimo pčele! Zaštita bioraznolikosti i poboljšanje staništa kukaca u Europi”

Europska komisija je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom “Spasimo pčele! Zaštita bioraznolikosti i poboljšanje staništa kukaca u Europi”. Organizatori pozivaju Komisiju da donese propise za održavanje i poboljšanje staništa kukaca, pokazatelja očuvanosti okoliša, no da bi to postigli morat će prikupiti značajan broj potpisa u bar sedam zemalja članica što će natjerati EK da promijeni regulativu i zaštiti kukce oprašivače.

Građanska inicijativa usmjerena je na određivanje sljedećih obveznih ciljeva:

-promicanje bioraznolikosti kao općeg cilja zajedničke poljoprivredne politike
drastično smanjenje upotrebe pesticida
-potpuna zabrana štetnih pesticida i reforma kriterija prihvatljivosti
-promicanje strukturne raznolikosti poljoprivrednih krajobraza
-učinkovito smanjenje količine hranjivih tvari (npr. Natura 2000)
-učinkovito utvrđivanje područja očuvanja
-jačanje istraživanja i praćenja te poboljšanje obrazovanja.

EU na temelju Ugovora može poduzeti pravne mjere u područjima kao što su unutarnje tržište, poljoprivredna politika te zaštita javnog zdravlja i kvaliteta okoliša. Komisija stoga smatra inicijativu pravno dopuštenom i odlučila ju je registrirati. EK u ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijative. Inicijativa će se registrirati 27. svibnja 2019., čime će započeti jednogodišnji proces tijekom kojega će organizatori prikupljati potpise potpore.

Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

poslovni-global.ba

Odgovori