EKOVOZILA Tuzla prva u BiH s autobusima na prirodni plin

Prateći europske trendove, kompanija Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla prva je u Bosni i Hercegovini u svoj vozni park uvrstila autobuse koji za pogon motora koriste komprimirani prirodni plin (CNG).

U voznom parku tuzlanskog GIPS-a trenutačno se nalazi oko 70 autobusa na CNG pogon, a dosad je u nabavu vozila uloženo više od dva milijuna konvertibilnih maraka.

Većina ovih autobusa ulicama Tuzle i okoline počela je prometovati krajem prošle godine, a u iduća dva mjeseca očekuje se nabava još nekoliko, čime će kompanija zatvoriti krug ulaganja u ovu oblast.

“Već imamo 95 posto autobusa ovakve vrste. Manji broj autobusa na dizel pogon će se zadržati u našem voznom parku, a svaka nova nabava, odnosno modernizacija s autobusima novog naraštaja podrazumijeva da će se nabaviti vozila na CNG pogon”, kazao je za Klix.ba direktor tuzlanskog GIPS-a Emir Begić.

Ovakva vrsta autobusa ima potpuno zanemarivu emisiju štetnih plinova, što je bitno za Tuzlu koja slovi za jedan od najzagađenijih gradova u BiH, posebice u zimskom razdoblju.

“Kolika je vrijednost s ekološkog aspekta najbolje pokazuje informacija da u svim zapadnim zemljama gradovi i države provode projekte, odnosno subvencioniraju nabavu ovakvih vozila, kako bi se smanjio stupanj zagađenosti”, ističe Begić te dodaje da porast uporabe vozila na CNG pogon svake godine u svijetu raste za 34 posto.

Osim ekološke prihvatljivosti, ovi autobusi su moderniji, udobniji, imaju manji intenzitet buke, a jednostavniji su i za održavanje, posebice u zimskom razdoblju.

“Održavanje ovih autobusa je mnogo jednostavnije. Manje se kvare, a u prvome redu jer je riječ o dosta mlađim vozilima, starosti 12 godina”, dodaje Begić.

Također, svi autobusi su pod videonadzorom, što doprinosi većoj sigurnosti putnika.

Osim ekološke prihvatljivosti, uvođenjem ovakve vrste vozila otvara se i mogućnost za stvaranje ušteda.

“Uštede su u određenoj mjeri napravljene, ali pravi rezultati se mogu očekivati tek u idućem razdoblju, s obzirom da smo mi još uvijek opterećeni visokim troškovima ulaganja u ove autobuse”, dodaje direktor tuzlanskog GIPS-a, naglasivši da ova kompanija trenutno raspolaže s najmlađim voznim parkom u BiH. U krugu baze tuzlanskog GIPS-a također se nalazi i CNG punionica.

Nakon uvođenja elektronskog sustava naplate mjesečnih karata te nabave autobusa na CNG pogon, GIPS Tuzla nije završio s ciklusom ulaganja u cilju modernizacije cjelokupnog sustava djelovanja.

Naime, nedavno je uveden i elektronski sustav plaćanja pojedinačne vožnje putem vrijednosnih BUS kartica.

“Plaćanjem na ovakav način svaki korisnik ostvaruje 20 posto popusta na bilo kojoj relaciji u odnosu na cijenu pojedinačne karte koja se plaća gotovinom. Mislimo da u teškim vremenima ovo može doprinijeti značajnim uštedama kod naših putnika”, navodi Begić.

GIPS Tuzla trenutačno ima 130 uposlenih, a osim gradskih i prigradskih linija prometuje i na nekoliko županijskih.

poslovni- global.ba / Klix.ba

Odgovori