Energetskim porezima do smanjenja emisija štetnih plinova

Europska unija razmatra mogućnost uvođenja novih energetskih poreza kako bi ispunila ciljeve o smanjenju emisija štetnih plinova, izjavili su u petak europski dužnosnici.

U proteklom desetljeću, članice EU predvode globalni prelazak na obnovljivu energiju i uspostavile su najveći trgovinski sustav za štetne plinove kako bi oporezovale ugljenih i smanjile ovisnost od goriva koja zagađuju zrak. Međutim, regulative EU o porezu na energente nisu promijenjene više od 15 godina.

U dokumentu o kojem će danas i sutra razgovarati ministri financija EU u Helsinkiju navodi se da su regulative zastarjele i slabo prilagođene izazovima klimatskih promjena i razvoju energetske politike na razini bloka. Njemački ministar financija Olaf Scholz je po dolasku na sastanak naglasio da su neophodni drastični koraci u borbi protiv klimatskih promjena i zatražio međunarodni pristup u vezi sa ovim pitanjem.

Europski povjerenik za gospodarstvo Valdis Dombrovskis naglasio je da opcije uključuju porez na ugljik i reformu energetskog poreznog sustava. Moguće mjere navedene u dokumentu koji je pripremilo finsko predsjedništvo EU uključuju veće minimalne porezne stope na energiju, fosilna goriva i ukidanje izuzeća za zračni i pomorski sektor.

poslovni-global.ba

Odgovori