EU TRŽIŠTE Fidget Spinneri označeni kao igračke opasne za zdravlje djece

Fidget Spinneri, igračke koje su protekle godine ‘zaludjele i zarazile’ djecu svih uzrasta, našli su se na popisu proizvoda koji na tržištu EU imaju oznaku rizičnih po zdravlje, navodi se u izvješću Europske komisije za 2017. godinu o opasnoj robi/proizvodima, javljaju agencije.

Kao potencijalno opasni proizvod u izvješću su naveli kako pojedini Fidget Spinneri dolaze s LED svjetlima i baterijskim punjenjem, zbog čega postoji rizik da djeca progutaju baterije koje nisu dovoljno zaštićene kako se do njih ne bi moglo doći.

Europska komisija ukazala je na 11 modela “spinnera”, igračaka koje se lako mogu vrtjeti, i uklonila ih s tržišta jer ne ispunjavaju uvjete EU-a o sigurnosnoj uporabi.

Komisija svake godine objavljuje izvješće o opasnim proizvodima koje treba zabraniti, povući ili opozvati sa tržišta Unije.

U 2017. godini, iz objavljenih izvješća o opasnim proizvodima koje treba zabraniti, povući ili opozvati s EU tržišta, vidljivo je kako je više od polovice, točnije 53 posto opasnih predmeta došlo iz Kine i Hong Konga, a 26 posto imalo je podrijetlo iz zemalja EU-a.

poslovni-global.ba

Odgovori