FORUM VATROGASACA U MOSTARU Tri ključna načina djelovanja: preveniranje, pripravnost i odgovor

Danas je u Gradskoj vijećnici u Mostaru održan Forumu vatrogasaca Republike Hrvatske, Crne Gore, Grada Mostara, HNŽ-a i F BiH.

Zahvaljujući organizatorima koji su omogućili nastavak suradnje započete na nedavno održanom Prvom Forumu jadransko-jonskih gospodarskih komora, sveučilišta i gradova u Splitu, predsjednik Herceg istaknuo je kako se HNŽ, zbog svojih geografskih i klimatskih značajki, nalazi u zoni povećanog rizika od izbijanja požara, kojih je u proteklih desetak godina registrirano nekoliko tisuća.

“Vlada HNŽ ulaže velike napore i sredstva da putem svoje Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo osigura učinkovitu civilnu zaštitu koja će se, sukladno najboljim europskim praksama, oslanjati na tri ključna načina djelovanja: preveniranje, pripravnost i odgovor. Kako bismo to postigli, svjesni smo da moramo osigurati dobro opremljene i uvezane jake kopnene protupožarne formacije, ali i stvoriti vlastite zračne protupožarne snage”, rekao je predsjednik Herceg pojasnivši kako BiH, u sklopu oružanih snaga, ima samo dva helikoptera Mi-8 s mogućnošću gašenja iz zraka.

“Ako se tomu pridoda i vrlo komplicirani postupak angažiranja zračnih snaga BiH, jasno je zašto smo proteklih godina imali veliki broj slučajeva da se na nepristupačnom terenu mali požari, zbog zakašnjela reagiranja, pretvaraju u velike požare koji su prouzrokovali višemilijunske štete na šumama, šumskom i poljoprivrednom zemljištu, te materijalnim i drugim dobrima”, rekao je predsjednik Herceg, dodavši i to kako bi te štete bile daleko veće da svih ovih godina nije bilo prekogranične pomoći Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i hrvatskim pilotima na pomoći, predsjednik Herceg je kazao kako u Vladi HNŽ intenzivno razmišljaju i o organiziranju vlastitih zračnih protupožarnih snaga odnosno nabavi navalnog zrakoplova za gašenje požara.

“Držim kako susreti poput današnjega mogu doprinijeti izmjeni iskustava i iznjedriti suradnju s ciljem ostvarivanja jednog tako značajnog projekta,” rekao je predsjednik Herceg dodavši i to kako prirodne nepogode ne poznaju administrativne i državne granice, te tako niti suradnja na području civilne zaštite ne smije i ne bi trebala poznavati granice.

“Vlada HNŽ itekako je svjesna kako veći rizici od prirodnih nepogoda zahtijevaju zajedničko promišljanje o potrebnim kapacitetima za suočavanje s tim rizicima, te je spremna i dalje biti siguran i pouzdan partner u svim programima i projektima suradnje, poglavito prekogranične suradnje” zaključio je predsjednik Herceg.

“Cilj foruma je otvoriti vidike i teme, analizirati gdje je moguće zajedničko apliciranje za fondove EU, a u smislu poboljšanja opreme za vatrogastvo i edukaciju vatrogasaca” – kazala je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora Mirjana Čagalj.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i potpredsjednik Međunarodne organizacije zaštite i spašavanja (CTIF) Ante Sanader podsjetio je kako Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije, ima mogućnost apliciranja za sredstva iz EU fondova za programe prekogranične suradnje.

Najavio je kako se planira izgradnja regionalnog centra za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva i civilne zaštite u svrhu suradnje, edukacije i osposobljavanja.

“U Splitu se gradi centar, koji bi praktički trebao biti regionalni centar za obuku vatrogasaca kako iz Hrvatske tako i iz BiH, odnosno njezinih županija te iz Crne Gore” – dodao je Sanader.

Predavači na Forumu bili su i Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova koji je govorio o preventivnim mjerama zaštite od požara na području HNŽ i Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo koji je nazočne pobliže upoznao s prekograničnom suradnjom vezanom za sustave za rano otkrivanje požara.

Inače, na današnjem Forumu, uz ostale, bili su nazočni i: Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, Ante Sanader, predsjednik Hrvatske Vatrogasne zajednice i Velizar Čađenović, predsjednik Vatrogasnog saveza Crne Gore, te Josip Grubeša, ministar pravde BIH i Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija.

poslovni-global.ba / Vlada HNŽ

Odgovori