GRANIČNI PRIJELAZ RAČA Obustava rada špeditera, očekuju se kolone kamiona

Na graničnom prijelazu Rača danas će doći do prekida rada špeditera u znak prosvjeda zbog namjere Uprave za neizravno oporezivanje BiH da izmjesti carinski terminal s ove lokacije, najavili su špediteri.

Putnički promet na Rači odvijat će se neometano, ističu iz 18 špediterskih kuća na ovom prijelazu koje su najavile prosvjed.

U pismu koje je upućeno i UNO BiH, Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu, Vijeću ministara u tehničkom mandatu i ombudsmanu za ljudska prava, špediteri poručuju da neće uvažiti odlaganje traženog sastanka sa čelnicima UNO zbog njihovih godišnjih odmora.

Nezadovoljni podsjećaju da je UNO u vrijeme godišnjih odmora, prije samo tri dana, otvarala ponude za namjeravano izmještanje carinskog terminala s Rače.

Protest špeditera i ovaj put će podržati i Udruženje prijevoznika Republike Srpske, rekao je Srni predsjednik ovog udruženja Nikola Grbić.

On kaže da će nakon jednosatnog upozorenja od 5. kolovoza obustava rada danas trajati 24 sata, a, ako ne bude sastanka i dogovora sa odgovornim u UNO i nadležnim institucijama na razini BiH, mogla bi biti produljena i do sljedećeg tjedna ili sve do postizanja dogovora o odbacivanju ideje o izmještanju terminala.

“Suluda ideja UNO štetna je za BiH, privrednike, prijevoznike i špeditere na Rači”, poručio je Grbić.

On pojašnjava da će obustava rada špeditera izazvati stvaranje kolone kamiona i, vjerojatno, kolaps na mostu na Rači.

Grbić je podsjetio da su prijevoznici i špediteri nezadovoljni zbog namjere UNO da izmjesti carinski terminal na Rači i umjesto toga zatražili njihov domaćinski odnos prema Rači, gdje UNO godišnje ubire prihod od tri milijuna KM.

UNO organizirat će sastanak s predstavnicima špediterske tvrtke locirane u carinskoj ispostavi Bijeljina nakon povratka odgovornih lica sa godišnjih odmora, rečeno je Srni u ovoj upravi.

Upravi su se, kako navode, u prethodnom periodu u više navrata obraćali špediteri, prijevoznici, privrednici iz Bijeljine, kao i predstavnici gradske vlasti, ističući problem nefunkcionalnosti postojećeg carinskog terminala.

poslovni-global.ba / Foto: AMS RS

Odgovori