‘IGRE OKO GRANICE’ U SAVUDRIJI Slovenija poslala prve kazne hrvatskim ribarima

Slovenija je poslala prve kazne hrvatskim ribarima za koje smatra da love u njezinu moru, a idućeg će tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon, objavili su danas slovenski mediji, javlja HRT.

Kako je navedeno u priopćenju na internetskoj stranici slovenske policije, hrvatskim je ribarima iz Savudrije i Umaga poslano prvih 14 uplatnica za podmirenje kazni, prema zakonu o prekršajnom postupku, “zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice”.

Odluke o kaznama poslane su fizičkim osobama koje su počinile prekršaj, a ne hrvatskim institucijama jer je riječ o pojedinačnim postupcima, a početkom idućeg tjedna bit će poslane nove odluke o globama za hrvatske ribare na isti način, objavila je slovenska policija.

Napomenula je da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju. Slovenija ne priznaje crtu sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični prijepor ne riješi, nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaljeva.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović izjavio je novinarima da se otvoreno granično pitanje sa Slovenijom može riješiti samo bilateralnim dogovorom te da Hrvatska neće povlačiti jednostrane poteze.

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić potvrdio je kako ni jedan istarski ribar nije dobio kaznu od Slovenije zbog navodnog “nedopuštenog prelaska slovenske granice” te ukoliko ih dobiju, shodno dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, one će biti proslijeđene načelniku sektora za granicu istarske policije.

“Cijela procedura usklađena je s resornim ministarstvom. Nitko od ribara još na svoju kućnu adresu nije dobio nikakvu kaznu, no ukoliko one dođu, bit će proslijeđene MUP-u i od tog trenutka one postaju briga hrvatskih institucija”, kazao je Momić, javlja HRT.

poslovni-global.ba

Odgovori