ILAHI: “Velika ograničenja regije Zapadnog Balkana – nedostatak kapitala i niska zaposlenost, slaba infrastruktura, loši putevi i mnogo graničnih prijelaza”

Ovogodišnja tema osmog Summita guvernera, ministara financija i direktora poreznih uprava zemalja regije koji se održava u Bečićima je „Financijska i monetarna stabilnost regije u uvjetima usporenoga gospodarskog rasta u eurozoni“.

Najveći problemi zemalja regije Zapadnog Balkana su nedostatak kapitala i niska zaposlenost, rekao je viši regionalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za središnju i istočnu Europu Nadim Ilahi, govoreći o stabilnosti financija i ekonomskom rastu na Summitu. Naglasio je kako je potrebno prije svega unaprijediti i poslovno okruženje jer su Mađarska, Poljska i Slovačka postigle uspeh zahvaljujući tome.

“Veliko ograničenje regije Zapadnog Balkana je slaba infrastruktura što odbija investitore da ulažu, jer su loši putevi i ima mnogo graničnih prijelaza”, rekao je Ilahi.

Dodao je da je “ključno pitanje regije što prolazi kroz demografske promjene i što se smanjuje broj radno aktivnog stanovništva zbog manjeg prirodnog prirasta i iseljavanja mladog i obrazovanog stanovništva, a što negativno utječe da gospodarski rast”.

poslovni-global.ba

Odgovori