IMATE HUAWEIJEV MOBITEL Vlasnici u problemima, Google uskratito licencu za operativni sustav Android, Google Maps, Gmail…

Bijela kuća odlučila je uvrstiti kinesku tvrtku Huawei na svoju crnu listu (tzv. Entity List), zbog čega američke tvrtke trebaju dozvolu vlasti ako žele prodavati svoje proizvode i usluge toj tvrtki. U Googleu su odlučili prihvatiti tu direktivu predsjednika Donalda Trumpa pa će Huaweiju uskratiti licencu za svoj operativni sustav Android, aplikacije poput Gmaila ili Google Maps te servise poput trgovine aplikacijama Play.

Čini se izvjesnim kako Google neće biti jedini koji će povući takav potez. Huawei također ne smije kupovati dijelove hardvera u SAD-u bez dozvole američke vlade. U pitanju je više od 30 tvrtki, među kojima su Qualcomm i Intel, piše tportal.hr

Sličan je tretman prošao ZTE, koji je dodan i uklonjen s tog popisa protekle godine.

Huawei i dalje smije koristiti Android, ali samo inačicu javno dostupnu putem projekta Android Open Source. Googleove aplikacije i servisi i dalje neće smjeti biti instalirani na njihovim uređajima.

Pogođeni će biti vlasnici novih uređaja koje proizvodi Huawei, uključujući njegov brend Honor. Ako ste već kupili Huaweijev pametni telefon, iz Googlea su već potvrdili da nećete ostati bez podrške te pristupa trgovini Play i servisu Play Protect.

Još nije jasno odnosi li se to i na Honor, ali ne čini se realnim da bi moglo biti drukčije.

Dakle, ako imate Huaweijev smartfon, problema zasad ne bi trebalo biti. Ako ga planirate kupiti, kako sada stvari stoje – mogli biste kupiti mačka u vreći ako ste navikli na Android i Googleove aplikacije.

U Huaweiju su već bili naznačili kako su spremni za ovakav rasplet. Navodno su još prije šest mjeseci nagomilali zalihe hardvera dovoljne za godinu dana, a razvijaju i vlastite čipove.

Što točno planiraju, ostaje vidjeti. Može se očekivati da će pokušati potražiti pravdu pravnim putem, što će sigurno potrajati.

U ožujku su objavili kako su razvili vlastiti operativni sustav kao alternativu Googleu, ali i Microsoftovom Windowsu. Ali to je tvrd orah na kojem su zube dosad polomili Nokia i Microsoft, pogotovo kad je riječ o trgovini aplikacijama Play.

Njemačka se već ogradila od ovog poteza američkih vlasti, što će sigurno imati nemali utjecaj na to kako će se u ovom sukobu postaviti Europska unija (pogotovo sad kad američki tradicionalni saveznici Britanci više nemaju puno utjecaja).

Ipak, Trumpov embargo nedvojbeno je neugodan udarac kineskoj tvrtki, koja gotovo pola ukupnog broja svojih pametnih telefona prodaje u inozemstvu oslanjajući se upravo na Android.

poslovni-global.ba

Odgovori