INSPEKCIJA ĆE PROVJERAVATI IZVOZNIKE Stižu Rusi, očekuje se ukidanje zabrane izvoza bh. jabuka na njihovo tržište

U Bosnu i Hercegovinu će do kraja mjeseca stići ruska inspekcija, kako bi obavila kontrolu svih registriranih izvoznika jabuka. Ukoliko izvoznici prođu provjere, može se očekivati da Rusija ukine zabranu plasmana jabuka na njihovo tržište, javlja BHRT.

– Ruska strana je prije pet dana tražila termine za dolazak i trenutačno usuglašavamo datume. U sljedeća dva tjedna očekujemo njihov dolazak – izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On je dodao kako je u tijeku popis zaliha jabuka kod svih izvoznika u Rusiju, koje će njihova inspekcija pregledati, prenio je Kapital.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović izjavio je kako članovi toga Udruženja očekuju svaki dan da dođe ruska inspekcija, te kako se nadaju da će nakon toga, sve biti riješeno.

– Imamo čvrsta obećanja da će sve prepreke biti uklonjene. Više nemamo pravo ni na najmanju pogrešku. To ne smije učiniti nitko u čitavom sustavu, jer smo se uvjerili u razmjere štete po cijelo voćarstvo – rekao je Dojčinović.

On je dodao kako bi problemi trebali biti riješeni do 15. kolovoza, kako bi izvoznici imali vremena s ruskim kupcima ugovoriti količine jabuke za izvoz.

U slučaju da zabrana ne bude ukinuta do nove berbe, Dojčinović je rekao kako bi to uništilo voćare.

– Ova godina je izuzetno rodna u cijeloj Europi. U slučaju da dogovor bude prolongiran, to bi nas uništilo i imali bismo višemilijunske gubitke. Ne bismo znali što ćemo s našom jabukom, jer je domaćim kupcima ne možemo prodati zbog prekomjernoga uvoza – pojasnio je Dojčinović.

poslovni-global.ba

Odgovori