INVESTICIJA OD 450 MILIJUNA KUNA Otvoren novi terminal splitske Zračne luke

Novi terminal u splitskoj Zračnoj luci danas je svečano otvoren u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića, piše Slobodna Dalmacija

Ovom izgradnjom, odnosno proširenjem, putnički terminal dobio je dodatnih 34.500 četvornih metara, što ukupno čini 46.000 kvadrata. Investicija je vrijedna 450 milijuna kuna.

Novi terminal imat će vršno opterećenje do 2500 putnika u satu, ugrađena su 32 šaltera za registraciju putnika i 10 za samoregistraciju, kao i automatizirani sustav za zaštitni pregled predane prtljage.

Korisnicima usluga zračne luke na raspolaganju je i novoizgrađeni autobusni terminal površine gotovo tri tisuće kvadrata, s 50 parkirnih mjesta za autobuse, te 900 parkirnih mjesta za automobile.

Po vrijednosti je svrstan među najznačajnije na nacionalnoj razini, a po složenosti i strukturi u rang terminala zračnih luka u Zagrebu i Dubrovniku.

Realiziran na ukupnoj površini od gotovo 80 tisuća kvadrata, splitski je projekt donio, dakle, poboljšanje infrastrukture zračne luke, povećanje kapaciteta, povećanje sigurnosti putnika i zaposlenih, povišenje kvalitete usluga, a ne treba izostaviti ni stvaranje uvjeta za organizaciju zračne luke sukladno schengenskim kriterijima, kao i onima međunarodnog i unutrašnjeg prometa.

Navedeni kapaciteti, uz minimalne tekuće izmjene, dovoljni su za idućih dvadesetak godina, a spremni su za prijem, odnosno otpremu do 5 milijuna putnika godišnje. U 2019. godini, podsjetimo, planirani broj putnika u Zračnoj luci Split je 3,3 milijuna.

poslovni-global.ba / Foto: Tom Dubravec, Duje Klarić/Hanza media

Odgovori