IZ FZMIO NAJAVILI Moguće i izvanredno povećanje minimalnih mirovina u ovoj godini

Prošle godine deficit Federalnoga zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje (MIO) smanjen je za više od 100 milijuna KM, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz FZ MIO/PIO.

Kako je rečeno, iako je u pravilu prvi kvartal uvijek financijski najlošiji, i ove godine su imali vrlo dobre rezultate, te su ostvarili višak u odnosu na potrebe od skoro 20 milijuna KM.

– Očekujemo da će se deficit do kraja godine još više smanjiti, što bi trebalo dovesti i do toga da se znatno manje koriste kreditna sredstva za isplatu mirovina  -kazali su iz Zavoda za Radiosarajevo.ba.

Na upit hoće li ovi pozitivni pokazatelji dovesti i do eventualnoga povećanja mirovina u ovoj godini, posebiceo onih minimalnih, koje trenutačno iznose 337,6 KM, za Radiosarajevo.ba je rečeno da je još uvijek rano davati takva obećanja, ali kako postoji mogućnost da bi moglo doći do povećanja mirovina.

– Još uvijek je rano govoriti o povećanjima, ali vjerujemo da bi moglo doći i do izvanrednog povećanja mirovina. Odluku o izvanrednom povećanju minimalnih mirovina, kako to Zakon nalaže, treba donijeti Vlada, a Vlada će se u tome voditi financijskim stanjem u Zavodu – istaknuli su.

Kako kažu, Zakon propisuje usklađivanje mirovina koje se dogodilo u mjesecu travnju, kojim su obuhvaćeni svi korisnici, osim onih s maksimalnom mirovinom od 2.174 KM.

– Osim 3,5 posto većih mirovina za travanj, umirovljenici su dobili razliku između isplaćene i uvećane mirovine za ožujak – dodali su iz Federalnog zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje.

Iz Fonda podsjećaju da, iako će dva povećanja mirovina u ovoj godini stajati Zavod dodatnih 80 milijuna KM, neće biti problema s isplatom mirovina.

– Likvidnost FZ MIO/PIO je dobra, a sredstva za povećanje mirovina smo planirali našim financijskim planom, koji se uredno realizira – naveli su za Radiosarajevo.ba iz FZ MIO/PIO.

poslovni-global.ba

Odgovori