Juncker odbacio ponovno razmatranje sporazuma o Brexitu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odbacio je zahtijeve Londona za zakonski obavezujućim promjenama u sporazumu o Brexitu, ali je pristao na nove razgovore o eventualnom rješenju spora oko britanskog napuštanja bloka s premijerkom Theresom May.

Britanski poslanici još su blokirani nesuglasicama oko Brexita, i mnogi od njih još se protive sporazumu o britanskom odlasku koji je May postigla sa šefovima država i vlada preostalih članica EU nakon 20 mjeseci pregovora.

Kao rezultat toga, rastu strahovanja da bi Britanija mogla napustiti EU 29. ožujka bez prijelaznog sporazuma koji bi ublažio posljedice odlaska.

May je danas doputovala u Bruxelles kako bi zatražila zakonski obavezujuće limite najspornije odredbe sporazuma o povlačenju – koja traži garancije za otvorenu granicu između članice EU Irske i Sjeverne Irske, koja ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Brojne pristalice Brexita strahuju da bi takva odredba na neograničeni period zadržala Britaniju vezanu uz EU.

-Predsjednik Juncker istaknuo je da EU27 (preostale članice bez Britanije) neće ponovo otvarati sporazum o napuštanju – navodi se u zajedničkoj izjavi Junckera i May nakon njihovih razgovora u Bruxellesu.

Juncker je, ipak, “izrazio otvorenost prema dodatnoj terminologiji” političke deklaracije koju su dogovorili London i ostale članice EU o budućim odnosima dvije strane, “s namjerom da je učini ambicioznijim u smislu sadržaja i brzine”, navodi se u izjavi.

Cilj obje strane je da dogovore budući trgovinski sporazum. Britanski i europski pregovarački timovi također će održati razgovore o eventualnim rješenjima za prevazilaženje sporenja u britanskom parlamentu, usuglasili su se Juncker i May.

U ponedjeljak će se šef pregovaračkog tima EU za Brexit, Michel Barnier, sastati s britanskim ministrom za Brexit, Stephenom Barclayom, priopćio je Junckerov glasnogovornik Margaritis Schinas. Juncker i May trebali bi razmotriti napredak u razgovorima do kraja mjeseca.

May bi se također trebala sastati predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, kao i predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem i šefom pregovaračkog tima za Brexit europske legislature, Guyom Verhofstadtom, prenosi dpa.

poslovni-global.ba

Odgovori