Kanada legalizirala i regulirala prodaju i rekreativnu uporabu marihuane

Kanada je postala prva velika zapadna zemlja koja je legalizirala i regulirala njezinu prodaju i rekreativnu uporabu. Tu su promjenu pozdravili uživatelji marihuane i ulagači u uzgajivačku industriju, dok je dio zdravstvenih stručnjaka i oporbenih političara dovodi u pitanje.

“Mi ne legaliziramo kanabis jer mislimo da je dobar za naše zdravlje. Mi to činimo jer znamo da nije dobar za našu djecu”, rekao je premijer Justin Trudeau. “Znamo da trebamo napraviti bolji posao kako bismo zaštitili našu djecu i eliminirali ili jako smanjili profit koji odlazi organiziranom kriminalu”. Provedbom Zakona o kanabisu Trudeau je ispunio obećanje iz izborne kampanje 2015..

Trudeau je 2013. priznao da je pušio marihuanu pet ili šest puta u životu. Također je rekao da je njegov pokojni brat Michel bio suočen s optužbom za posjedovanje marihuane zbog “vrlo male količine” prije smrti u lavini 1998. te da je to utjecalo na njegovu odluku da predloži legalizaciju kanabisa. Međutim, Trudeauov ured je ranije izjavio za agenciju France Presse da premijer “ne namjerava kupovati ili konzumirati kanabis kada bude legaliziran”.

Po novom zakonu, Kanađani u dobi od najmanje 18 ili 19 godina (skoro 21 u Quebecu) moći će kupiti do 30 grama kanabisa i uzgajati do četiri biljke kod kuće. Privatne i javne trgovine za prodaju kanabisa te prodaja putem interneta uspostavljeni su diljem 13 pokrajina i teritorija. Legalizacija bi trebala potaknuti kanadsko gospodarstvo pa se očekuju prihodi i do milijarde dolara, a do kraja godine očekuje se da bi više od 5 milijuna Kanađana moglo kupovati kanabis u ovlaštenim trgovinama.

Licence za uzgoj dobile su stotine uzgajivača kako bi se zadovoljila potražnja. Ova nova industrija privukla je milijarde financijskih sredstva kao i interes proizvođača alkohola i sokova poput Constellation Brandsa i Coca-Cole, koji bi željeli razviti pića s kanabisom. Predviđa se da će prodaja kanabisa ojačati gospodarski rast Kanade.

Dužnosnici za javno zdravstvo kažu da je pušenje marihuane štetno kao i duhan, ali pozdravljaju priliku za otvaranje dijaloga koju pruža ova legalizacija. Prema nedavnoj anketi Abacus Date, 70 posto Kanađana prihvaća ili podržava legalizaciju.

poslovni-global.ba

Odgovori