KONTROLA UVOZA IZ EU ZBOG LISTERIJE Izvoz mesa prve i druge, a uvoz treće i četvrte klase

Ministar vanjske trgovine i gospodarskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je pojačanu kontrolu uvoza mesa iz EU u sljedećem razdoblju zbog pojave zarazne bolesti listerije u pojedinim zemljama članicama Unije.

Šarović je u Sarajevu nakon sastanak s entitetskim ministrima poljoprivrede izjavio da to pitanje zaslužuje posebnu pozornost jer BiH uvozi velike količine goveđeg i junećeg mesa. Neophodno je da što prije počne otkup tovnih bikova kojih u BiH trenutno ima najmanje 20.000 spremnih za klanje.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić rekao je da je najvažnije pitanje zaštita domaće proizvodnje i da, osim aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za izvoz u EU i druga tržišta, treba provoditi jače kontrole kad je u pitanju uvoz. Naglasio je kako nastojimo izvoziti meso prve i druge klase u EU i Tursku, a istovremeno uvozimo velike količine mesa treće i četvrte klase. U sljedećem razdoblju, ističe Dedić, treba poduzeti određene mjere zbog zaštite zdravlja stanovništva i zaštite domaće proizvodnje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić naveo je da u prvi plan treba staviti domaće proizvođače jer je nedopustivo da oni imaju veliki broj utovljenih bikova koje ne mogu prodati a da, pri tom, uvozimo meso iz zemalja u kojim su se pojavile bolesti poput listerije.

poslovni-global.ba

Odgovori