KVESIĆ: “SKB Mostar funkcionira, problemi postoje ali zaposlenicima će biti isplaćene plaće, pacijentima pružene usluge”

“Obavještavamo sve svoje djelatnike, prije svega liječnike i medicinske sestre i sve ostalo osoblje, kao i naše pacijente, da SKB Mostar funkcionira te da će i dalje funkcionirati na dobrobit pacijenata i svih zaposlenika”, rekao je to Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar povodom informacija vezanih za financijsku situaciju i iznošenja raznih podataka o poslovanju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Kvesić je istaknuo kako će zaposlenima biti isplaćene plaće, a pacijentima kao i do sada pružane usluge. Potvrdio je kako postoje određeni problemi ali da nisu vezani samo za financiranje.

“SKB Mostar je velika ustanova u kojoj samo za redovite potrebe i normalno funkcioniranje treba sedam milijuna maraka za plaće i troškove mjesečno. Glavni problem ove bolnice je nebriga države za zdravstveni sustav općenito. Nakon toga sve je samo slijed lančane reakcije. Prvih pola godine poslovali smo s gubitkom nešto višim od tri milijuna maraka. Jedan od razloga tolikog gubitka je i kolektivni ugovor i njegova dosljedna primjena”, istaknuo je ravnatelj mostarske bolnice.

Navodi kako će s predstavnicima sindikata razgovarati i pokušati iznaći najbolja rješenja za sve te kao i do sada uz razumijevanje svih aktera procesa riješiti probleme.

“Nije SKB Mostar jedina bolnica koja se svakodnevno bori s ovim problemima, ali isto tako nas se ne može svrstavati u isti krug financiranja sa znatno manjim bolnicama, koje nemaju velik broj pacijenata i usluga kao mi. Za primjer, SKB Mostar pruža 82% bolničkih usluga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, primajući samo 57% novca. Ostatak prima KB Safet Mujić i Opća bolnica u Konjicu. Želimo naglasiti činjenicu kako u SKB Mostar nikada ni jedan pacijent nije vraćen jer pripada nekoj drugoj bolnici. Podsjećamo, sve bolnice u ovoj županiji, entitetu, državi dobivaju pomoć s određenih razina. I kako nam podaci pokazuju, u neravnomjernim iznosima, u odnosu na broj pacijenata i usluga koje obavljaju. Ova bolnica nije samo hercegovačka, ona je bosanskohercegovačka, regionalna i šire zastupljena bolnica”, poručio je Kvesić.

Podsjetio je i na nedavno potpisan sporazum o suradnji slijedom kojeg će u SKB Mostar dolaziti na liječenje pacijenti iz Hrvatske, iz pograničnih područja kojima će biti pružena skrb kao i svim stanovnicima BiH.

“Vlada RH je nedavno osigurala 10 milijuna kuna za SKB Mostar i zahvalni smo na pomoći. SKB Mostar još nije dovršila izgradnju svih klinika, čekaju se bolja vremena da djeca na Pedijatriji borave u normalnijim uvjetima izgradnjom nove zgrade. Ali ponosno možemo reći, a oni koji su boravili u SKB Mostar potvrditi kako smo osigurali za naše pacijente najbolju opremu i timove doktora za liječenje, čemu u prilog govori svakodnevno povećanje broja pacijenata koji dolaze i vjeruju ovoj bolnici. Iskreno se nadamo kako će važnost SKB-a Mostar prepoznati cijela država i konačno prepoznati važnost zdravstvenog sustava za sve građane koji svakodnevno koriste naše usluge”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje ravnatelj Ante Kvesić.

poslovni-global.ba

Odgovori