LOŠE OZRAČJE SASTANKA “Suočili smo se s mogućnošću da izgubimo 1000 radnika”

U Sarajevu je završen sastanak federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića s predstavnicima mostarskog Aluminija.

Doneseni su zaključci prema kojima se zadužuje Aluminij da pokrene traženje strateškog partnera koji mora biti iz ovog sektora, da predstavnici Vlade FBiH i resornog ministarstva u sljedećih desetak dana pozovu sve predstavnike dioničara Aluminija na razgovore o iznalaženju dugoročnih rješenja za ovu tvrtku. Zaključeno je da će se pozvati i Vlada Hrvatske koja je 12 posto vlasnik te da će se zadužiti UO i uprava Aluminija da pripreme sve potrebne radnje i aktivnosti na otvaranju stečajnog postupka, te da se sagleda mogućnost uspjeha kontroliranog stečaja. Također, zaduženi su UO i uprava Aluminija da pripreme i donesu program koji će se koristiti u slučaju gašenja proizvodnje.

“Krajnje je vrijeme da se nađe dugoročno rješenje. Više ne možemo ovako poslovati. Aluminij doživljava finalnu krizu. Gubici su preveliki,” rekao je Dražen Pandža, direktor Aluminija nakon sastanka.

Džindić je rekao kako “Vlada Federacije nema apsolutnu moć o odlučivanju o ovom poduzeću. Cijena električne energije znatno je porasla od 2016. godine. Cijena glinice rasla je od 2015. Obveze su Aluminija prema drugim tvrtkama, a najviše prema EPHZHB, više od 280 milijuna KM, dok su obveze prema bankama 22 milijuna”, dodao je.

Dopremijerka Federacije i ministrica financija Federacije BiH Jelka Miličević rekla je “kako sastanak nije bio u dobroj klimi. Prebacivala se odgovornost. Ja sam osjetila nemoć Vlade Federacije da zaštiti svoj udio. Suočili smo se s mogućnošću da izgubimo 1000 radnika”, rekla je.

poslovni-global.ba

Odgovori