MANIPULACIJA TEČAJEVIMA Bruxelles kaznio banke s više od 1 milijarde eura

Europska komisija objavila je da je skupini od pet međunarodnih banaka izrekla novčane kazne u ukupnoj vrijednosti 1,07 milijardi eura zbog manipulacije valutnim tečajevima na financijskim tržištima.

Komisija je istragom utvrdila da su pojedini trgovci britanskih banaka Barclays i Royal Bank of Scotland, američkih Citigroupa i JP Morgana i japanske MUFG Bank u neformalnim razgovorima na internetu razmjenjivali osjetljive informacije i s vremena na vrijeme koordinirali strategije trgovanja valutama.

Na temelju tih razgovora odlučivali su hoće li kupovati ili prodavati određene valute u svom portfelju i kada, tumači Komisija u priopćenju.

Sporne su kupoprodaje obuhvatile ukupno 11 valuta, navodi se u priopćenju. Bruxelles je danas njihovim bankama izrekao dvije skupine kazni u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi eura.

Prva skupina uključuje kazne u ukupnom iznosu oko 811 milijuna eura, izrečene Barclaysu, The Royal Bank of Scotlandu (RBS), Citi Groupu i JP Morganu.

Druga predviđa oko 258 milijardi eura kazni Barclaysu, RBS-u i MUFG Banku.

Najveća je kazna izrečena Citigroupu, oko 311 milijuna eura, a slijedi JP Morgan s 299 milijuna eura.

Sve su banke osim MUFG Banka surađivale u istrazi pa su im kazne smanjene. Švicarska banka UBS također je bila dio skupine, ali je oslobođena kazne jer je izvijestila Komisiju o kršenju propisa ravnopravne tržišne utakmice.

poslovni-global.ba

Odgovori