MINI SOLARNA ELEKTRANA Elektroprivreda HZ HB izradila prvi sustav u regiji koji će omogućiti uštede i do 40 posto

Mini solarna elektrana u Tomislavgradu predstavlja još jedan veliki iskorak u poslovanju Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, posebice kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. Taj pilot-projekt, kako za Poslovni global pojašnjava rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija EP HZ HB Marija Buntić, ostvaren je kroz projekt “3Smart”. Upravo je njime, kaže nam Buntić, to poduzeće na neki način dovelo do kraja priču o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Inače, EP HZ HB je prvo poduzeće u regiji koje je izradilo ovaj sustav. No, EP HZ HB na tome neće stati. Najavljuju se i novi projekti, čiji uspjeh, također, zacijelo neće izostati.

Rukovoditeljica Buntić naglašava kako je sudjelovanjem u navedenome projektu Elektroprivreda HZ HB, ustvari, ponovno preuzela vodeću ulogu kada je riječ o istraživanjima, razvoju, primjeni suvremenih tehnologija, kao i provedbi obnovljivih izvora energije u svome sustavu.

Prema njezinim riječima, na zgradi EP HZ HB u Tomislavgradu, koja ujedno predstavlja i centar za upravljanje prve vjetroelektrane u BiH Mesihovina i buduće crpne hidroelektrane Vrilo, puštena je u pogon fotonaponska elektrana. Instalirana je na dvije parkirališne konstrukcije pokraj pilot-zgrade, ukupne snage 49,8 kW s tri DC/AC invertera (dva su nominalne snage 20 kW i jedan je nominalne snage 10 kW).

– Proizvedena električna energija iz spomenute elektrane koristit će se za potrošnju same zgrade, punjenje baterija ili će se slati u distribucijsku mrežu. Podaci o električnoj energiji i njezinoj proizvodnji očitovat će se iz svakog pretvarača – navodi Buntić, naglašavajući kako je, osim fotonaponske elektrane, u pomoćni objekt pokraj pilot-zgrade ugrađen i sustav baterijske pohrane električne energije koji se sastoji od 32 litij-ionske baterije ukupnog kapaciteta 32 kWh (100 ćelija, svaka kapaciteta 0,32 kWh i napona od 3,2 V u napunjenom stanju), spojene serijski s odgovarajućim sustavom za upravljanje.

Navedeni sustav uključuje nadzor nad naponom, strujom i baterijom, kao i autonomnu reakciju pri prekoračenju odgovarajućih ograničenja napona ili temperature prigodom punjenja i pražnjenja baterije sve u svrhu sigurnog rada. Baterijski sustav skladištenja povezan je s BMS-om i šalje podatke o statusu akumulatora: struja punjenja/pražnjenja, temperature određene ćelije, napona pojedine ćelije i ukupnog napona akumulatora – sve su te informacije prenesene u središnju bazu podataka.

Jednostavnim rječnikom, cijeli sustav radi na načelu “digitalnog mozga”. On će, umjesto ljudi, predviđati i upravljati potrošnjom energije u komercijalnim zgradama. Bitno je spomenuti kako će sustav, pritom, u obzir uzimati, ne samo vanjske čimbenike i vremenske uvjete, već i tarife distributera te će u koordinaciji s njima biti moguće postići visoku razinu energetske učinkovitosti.

Kako dalje pojašnjava rukovoditeljica Buntić, većina poslovnih zgrada opremljena je sustavima grijanja i hlađenja kojima mogu upravljati i zaposlenici. U konačnici rezultat njihovog samostalnog rada je sljedeći: primjerice, pošto sami mijenjaju temperaturu, na taj način dolazi do stvaranja većih troškova. Razlog tomu je što to rade, ili istodobno ili nekoordinirano.

– Moguće uštede pri radu sustava na ovakav način mogu biti od 15 do 20 posto u energiji, a ekonomske uštede mogu biti čak i do 40 posto, kažu dosadašnja iskustva vodećeg partnera. Razvojem šire platforme “3Smart”, koja će koordinati s energetskim mrežama i koristiti obnovljive izvore i baterijski sustav, očekivane uštede mogle bi biti i značajnije. Kroz projekt će se pokazati rezultati provedbe sustava na različitim lokacijama – kaže Buntić, dodajući i kako je, upravo, svrha završetka glavnih elektroinstalacija bila omogućiti mjerenja sa svih mjesta, a sve kako bi se analizirala ukupna potrošnja objekta i proizvodnja fotonaponske elektrane te funkcionalnost baterijskog sustava za pohranjivanje.

To, također, uključuje i ugradnju kalorimetara za mjerenje energije grijanja odnosno hlađenja i piranometara za dobivanje informacije o izravnoj i difuznoj komponenti sunčeva zračenja.

Vodeći partner ovog Elektroprivredinog projekta je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. U projektu, kako doznajemo, sudjeluje čak 18 partnera iz šest zemalja. Osim BiH i Hrvatske, uključene su i Slovenija, Austrija, Mađarska te Srbija. Inače, projekt “3Smart” sufinancira se iz fondova Europske unije (ERDF, IPA) iz Transnacionalnog dunavskog programa (eng. “Interreg Danube Transnational Programme”) sa 85% ukupne vrijednosti projekta.

Ono što je važno naglasiti jest činjenica kako je, koristeći vodene i vjetro potencijale, a odsad i sunčevu energiju, EP HZ HB ustvari jedina elektroprivreda u BiH koja električnu energiju proizvodi isključivo iz – obnovljivih izvora.

Poslovni-global.ba / Foto: EP HZ HB

Odgovori