MINISTAR TRGOVINE FBiH POTVRDIO Od sutra gorivo jeftinije pet do 10 feninga

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović na današnjoj press-konferenciji najavio je da bi cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra trebale biti niže za pet do deset feninga po litri, te da bi do kraja tjedna trebale biti snižene na svim benzinskim crpkama.

Vujanović je naglasio kako je do sada 270 od ukupno 680, odnosno više od 40% pumpnih postaja u FBiH, zatražilo sniženje, dodavši kako je rok za obradu zahtjeva tri dana.

Federalni ministar napomenuo da je kako je Vlada FBiH na današnjoj sjednici prihvatila informaciju o aktivnostima koje je poduzelo Ministarstvo trgovine s ciljem osiguranja ekonomski opravdane visine marže u maloprodajnim cijenama naftnih derivata u Federaciji BiH.

Podsjetio je na ovotjedni sastanak u Mostaru s rukovodećim predstavnicima najznačajnijih prometnika naftnih derivata u FBiH, na kojemu su distributeri izrazili spremnost i volju da zaustave daljnji rast cijena i preispitaju sve troškove njihovog poslovanja s ciljem snižavanja maloprodajnih cijena na benzinskim crpkama u FBiH, u rasponu od pet do deset feninga po litri.

Na sastanku je analizirano sve što je dovelo do prethodnog povećanja cijena, ekonomski parametri koji su prometnike naftnim derivatima naveli na to, i drugi razlozi te mogućnosti što dalje činiti.

– Divljanjem cijena barela i jačanjem dolara došlo je nakon inauguracije u Rusiji te najave konfrotacije Rusije i SAD-a. Došlo je do rasta tečaja dolara. Mi smo se maksimalno nadovezali na promjenljivi dio koji sugerira visinu marže i tražili da maksimalno reduciraju svoje proizvodne troškove. Distributeri su govorili o svojim troškovima, kreditnim zaduženjima i ambicijama da šire poslovanje, kazavši kako je trenutačna marža njima minimalna, ali smo im kazali da potrošači žele poštivanje ekonomske realnosti, a to je da smo u zemlji koja ima ovakvu kupovnu moć. Ambicija i želja je da Vlada FBiH apsolutno artikulira sve ono što javnost želi – kazao je ministar Vujanović.

Na današnjoj press-konferenciji federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakao je kako će, na osnovi zajedničke inicijative Vlade FBiH i Vlade Republike Srpske dva entiteta u BiH, koju je danas odobrila i Vlada FBiH, Vijeću ministara BiH biti predložena mjera zabrane izvoza neprerađenog drveta iz BiH na dvije godine.
– Razlog je zaštita ovog prirodnog resursa i domaće drvoprerađivačke industrije – kazao je Dedić.

Dodao je kako se godinama drvoprerađivači u oba bh. entiteta žale na nedostatak sirovine, a da se za to vrijeme izvoze neprerađeno drvo i trupci, posebice otkako su Hrvatska, Albanija i Crna Gora uvele mjere ograničenja njihova izvoza drveta.

– Mi rasprodajemo naše prirodne resurse umjesto da proizvodimo domaći namještaj – istaknuo je ministar Dedić, dodajući kako domaća industrija te vrste, tamo gdje se pojavi na tržištu, bilježi uspjehe i pohvale, priopćeno je iz Vlade FBiH.

poslovni-global.ba

Odgovori