MINISTARSTVO OKOLIŠA I TURIZMA FBiH Tko god iznajmljuje nekretnine, može se registrirati kao fizička osoba!

Građani FBiH koji iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane, pokušavaju registrirati svoju djelatnost nakon što im je stigla obavijest tvrtke Booking.com da se više neće moći oglašavati na njihovom servisu ukoliko ne budu registrirani. Iako je ovaj problem riješen na razini FBiH, općine u SŽ-u još nisu uskladile svoje propise, zbog čega je nastao problem u praksi.

Naime, Booking.com je iznajmljivače obavijestio da im je stigao dopis od Turističke zajednice SŽ-a o nekretninama koje nisu registrirane, te im je dat rok od 10 dana da to učine. Kada su se osobe koju su odlučile “legalizirati” svoje poslovanje obratile općinama, obavijestili su ih da se mogu registrirati kao poduzeće ili obrt, što iziskuje mnogo veće troškove nego registracija fizičke osobe koja ne podliježe fiskalizaciji.

Međutim, prema objašnjenju iz resornog Ministarstva okoliša i turizma FBiH građane su izvijestili da sve svi oni koji iznajmljuju nekretnine, bilo da se radi o stanovima, sobama ili apartmanima, prema novom zakonu mogu registrirati kao fizičke osobe.

poslovni-global.ba

Odgovori