NAJNOVIJA STUDIJA Pregledavanje poslovne e-pošte nakon radnog vremena dovodi do anksioznosti

Očekivanje od zaposlenika da pregledavaju poslovnu elektroničku poštu nakon radnog vremena, pridonosi stvaranju anksioznosti, stoji u studiji provedenoj na Virginia Techu.

Ispitano je 108 zaposlenika koji rade najmanje 30 sati tjedno, 135 zaposlenika na višim pozicijama i 105 menadžera. Neki od njih su rekli kako pregledaju email u rasponu od svakih nekoliko minuta pa do svakih sat vremena zbog čega imaju i veću razinu anksioznosti, što dovodi od konflikta sa supružnicima poslije posla, objavio je Geek.hr.

S druge strane, zaposlenici kojima nije običaj pregledavanje maila poslije posla, puno su zadovoljniji.

– Anksioznost se može manifestirati na razne načine, uključujući gubitak apetita, koncentracije i smanjenjem kakvoće sna. Zato su ljudi manje produktivni na poslu, ali isto tako i u obiteljskom životu – rekla je dr. Lama Bazzi, članica Američke psihijatrijske asocijacije.

Studija je došla nekoliko mjeseci nakon što je njujorški vijećnik Rafael Espinal predstavio prijedlog zakona koji se osvrće na „izgaranje na poslu“. On omogućuje zaposlenicima iz privatnoga sektora u New Yorku da odmah ne odgovaraju na mailove.

– Kad gubimo liniju između posla i privatnih života? Osobno sam osjetio učinke izgaranja i spoznao da se ovdje događa puno veći problem – rekao je tada Espinal za medije.

Profesor William Becker, koji je i koautor studije, nada se kako će dotična studija ohrabriti poslodavce da budu proaktivni i da imaju jasna pravila kojima se zaposlenicima omogućuje da se posvete i svojim privatnim životima.

– Kakvoća naših privatnih veza i međuljudskih odnosa je itekako bitna. Treba biti pažljiv i prisutan. Isključite telefone, odložite ih i posvetite se svome stvarnom životu – poručio je profesor Becker.

poslovni-global.ba / Geek.hr

Odgovori