NAKON PET GODINA NJEMAČKA SKINUTA S TRONA Japan ima ‘najmoćniju’ putovnicu na svijetu, Hrvatska na 16. mjestu, a BiH 47.

Japan je država koja ima ‘najjaču’ putovnicu na svijetu, kaže Henley Passport indeks, prema kojem Japanci, odnosno državljani Japana, bez vize mogu putovati u čak 189 zemalja diljem svijeta.

Nakon punih pet godina, slavno prvo mjesto Japanu je prepustila – Njemačka.

Njemačka je trenutačno druga, a to mjesto ravnopravno dijeli sa Singapurom. Državljani Njemačke i Singapura mogu bez viza putovati u 188 zemalja.
Na trećem mjestu je nekoliko država, i to europske: Finska, Francuska, Italija, Španjolska i Švedska, te tek jedna azijska, i to Južna Koreja.

Od zemalja ex Yu, Slovenija kotira najbolje i nalazi se među 10 država, točnije, zauzela je deveto mjesto, a njezini državljani mogu bez vize putovati u 180 zemalja.

Na 16. mjestu je Hrvatska (169 zemalja), Srbija je 36. (130 zemalja), 41. Makedonija (125 zemalja), 43. Crna Gora (123 zemlje), 47. Bosni i Hercegovini (118 zemalja).

Iza ex Yu država na 48. mjestu odmah se smjestila Albanija (114 zemalja).

Inače, indeks ‘najjače’ putovnice određuje se prema tome u koliko zemalja građani jedne zemlje mogu slobodno putovati, odnosno bez vize, a spomenutim je indeksom obuhvaćeno 199 putovnica i 227 putnih destinacija.

poslovni-global.ba

Odgovori