NAKON SKORO 15 GODINA Okončana misija Marsovog rovera Opportunity – “Iako je stroj, teško je reći zbogom”

Američka svemirska agencija NASA potvrdila je da je misija na Marsu robotskog vozila Opportunity, koja je trajala više od 14 godina, definitivno završena nakon što je izgubljen kontakt s njim u lipnju prošle godine.

Solarni rover Opportunity prestao je odašiljati signal prije osam mjeseci. NASA je izgubila kontakt s Opportunityjem tijekom velike pješčane oluje koja je zahvatila cijeli planet.

Budući da je kao izvor energije koristio sunčevu energiju, on nije mogao napuniti baterije jer su mu solarne ploče bile prekrivene prašinom.

Kada je 25. siječnja 2004. godine Opportunity sletio na Mars malo tko je vjerovao da će izdržati duže od 90 dana. Mali robot nadmašio je sva očekivanja i proveo je na Marsu više od 14 godina.

Šef programa John Callas rekao je da nitko nije mogao ni zamisliti da će toliko trajati. “Iako je stroj, teško je reći zbogom, dirljivo je”, istaknuo je.

“Nismo čuli nikakav odgovor i stoga je vrijeme da se pozdravimo”, rekao je Callas.

Nakon Opportunityja na Marsu ostaje aktivan rover Curiosity, kao i nedavno tamo pristigli InSight lander koji nastavljaju s istraživanjem ovog planeta. NASA im planira u srpnju sljedeće godine poslati i društvo, novi rover Mars 2020 koji je trenutno u završnim fazama razvoja u Laboratoriju za reaktivni pogon (JPL). Njegova glavna misija bit će otkriti je li krater Jezero (nazvan po mjestu u BiH), za koji je utvrđeno da je nekad sadržavao velike količine tekuće vode, u to doba nudio uvjete za razvoj života.

poslovni-global.ba / Foto/Video NASA

Odgovori