NASTAVAK FARMACEUTSKE AFERE Novih 12 milijardi dolara za više od 2000 tužbi!

Nakon presude protiv tvrtke Johnson&Johnson koja mora platiti 572 milijuna dolara odštete zbog zloupotrebe opijatskih analgetika u Oklahomi, i druge farmaceutske grupe mogle bi pristati platiti značajne iznose kako bi izbjegle dugotrajna suđenja u sklopu jedne od najozbiljnijih zdravstvenih kriza u SAD-u.

Grupa Purdue Pharma, proizvođač jednog od glavnih opijatskih analgetika pod nazivom OxyContin, navodno je već ponudila da će platiti između 10 i 12 milijarda dolara kako bi se riješila više od 2000 tužbi, pišu američki mediji. Slučaj bi se 21. listopada trebao naći pred saveznim sucem u Ohiju.

Farmaceutska grupa u vlasništvu obitelji Sackler, koja je već u ožujku prihvatila nagodbu u Oklahomi uz isplatu 270 milijuna dolara toj državi, nije potvrdila te iznose.

Ali je priznala da “aktivno” pregovara o dogovoru, objasnivši da “nikako ne želi provesti godine u uzaludnim pravosudnim bitkama” i izrazila želju da se pronađe “konstruktivno rješenje” za krizu uzrokovanu opijatskim analgeticima od kojih je samo 2017. zbog predoziranja u SAD-u umrlo 47.000 ljudi.

Drugi farmaceutski laboratoriji i distributeri koji su meta u slučaju iz Ohija trebali bi sada početi tako razmišljati, nakon što je sudac u Oklahomi u ponedjeljak ocijenio da Johnson&Johnson snosi dio odgovornosti jer je marketinškim obmanama promicao opijate, rekao je Carl Tobias, profesor prava na Sveučilištu Richmond iz Virginije.

Johnson&Johnson, Purdue i drugi farmaceutski laboratoriji i distributeri optuženi su da su poticali liječnike da propisuju te lijekove, u početku rezervirane za pacijente oboljele od uznapredovalih stadija raka, iako su znali da izazivaju teške ovisnosti.

Od 1999. mnogobrojni korisnici tih lijekova zbog ovisnosti su počeli uzimati sve snažnije doze uz visok rizik smrtonosnog predoziranja.Mnoge optužene tvrtke, posebice u slučaju iz Ohija u kojem se među tužiteljima nalaze mnogobrojne lokalne zajednice i države, “trebale bi sada dva puta razmisliti” prije nego se odluče ići na sud, kaže Tobias.

Iako je zakon o “štetnosti za javno zdravlje” na koji se poziva tužitelj u Oklahomi šireg opsega nego u drugim saveznim državama, i iako je Johnson & Johnson najavio da će se žaliti na presudu, sudac je jasno kazao da se farmaceutske tvrtke “mogu smatrati odgovornima” za krizu i njezine posljedice, ističe on.

poslovni-global.ba


Odgovori