NEREALNA SLIKA STANDARDA Na računima u bankama građani BiH imaju 9,6 milijardi maraka

Depoziti u bankama u Federaciji BiH imaju trend rasta u odnosu na kraj 2018. godine od 196,9 milijuna i na dan 31.3.2019. godine iznosili su 17,8 milijardi KM. Najnoviji su to podaci Agencije za bankarstvo FBiH.

Najveće sudjelovanje imaju depoziti stanovništva s 52,4 posto i posljednjeg dana ožujka iznosili su 9,3 milijardi maraka, piše Faktor.ba.

Rast štednje u prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na kraj 2018. godine ostvaren je kod depozita vladinih institucija za – 100,3 milijuna KM, depozita javnih poduzeća za 134,7 milijuna KM, depozita stanovništva za 250,9 milijuna KM…. S druge strane, smanjeni su depoziti privatnih poduzeća za 175,3 milijuna, bankarskih institucija za 124,6 milijuna KM…

Komentirajući ove podatke, i činjenicu da su unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u državi građani u Federaciji BiH na računima oročili 9,3 milijardi maraka, Marin Bago, predsjednik Udruge za kvalitetu života “Futura” iz Mostara, kaže kako smatra da podaci ne odaju realnu sliku o životnom standardu građana. Prema njegovom mišljenju, taj novac posjeduje relativno mali broj izuzetnog bogatih ljudi.

–U BiH postoji stotine milijunaša, nekoliko milijardera, pitanje je na koliko računa je raspoređen taj novac. Građani i kada imaju novac, uglavnom njim rješavaju neke svoje životne problem jer se u BiH ne dobije puno na štednji, ako vam novac stoji u banci, vi nećete zaraditi mnogo – ističe Bago.

Unatoč tolikom novcu koji se drži u bankama, Bago podsjeća na činjenicu da banke tretiraju našu državu kao nesigurnu, da smo svrstani u “treće zemlje”, zbog čega su i kamate kod kredita veće u odnosu na razvijene zemlje. Zaključuje kako je veliki postotak redovitog vraćanja kredita, čak veći nego i u nekim od najrazvijenijih europskih zemalja.

poslovni-global.ba

Odgovori