Nove ortofoto snimke FBiH dostupne na Geoportalu FGU

Federalna geodetska uprava je priopćila da su korisnicima geodetskih i katastarskih podataka na Geoportalu FGU preliminarno dostupne nove ortofoto snimke Federacije BiH.

Ortofoto snimke su nastale na temelju satelitskih snimaka područja Federacije BiH, a snimanje je vršeno tijekom druge polovice 2018. godine u sklopu projekta “Izrada digitalnih ortofoto planova Federacije BiH”. Ortofoto snimci su izrađeni za kompletno područje Federacije BiH i to u rezoluciji 40 centimetara.

Ortofoto je avionski/satelitski snimak tla u digitalnom rasterskom obliku, koji je posebnim postupcima geometrijski popravljen, tj. ortorektificiran tako da je mjerilo na cjelokupnom snimku uniformno. Takav ortofoto predstavlja nezamjenjiv temelj u praćenju promjena u prostoru, urbanizma i prostornog planiranja, projektiranja i implementacije projekata u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, okoliša i zaštite životne sredine i mnogih drugih oblasti.

Trenutno u karti geoportala (pregledniku) su dostupni sljedeći podaci:

-Ortofoto snimci Federacije BiH u razmjeri 1:5000 i 1:2500;
-Katastarski podaci (granice katastarskih općina, parcele, simboli i zgrade);
-Granice BiH, Federacije BiH, kantona i općina;
-Glavni putni pravci u Federaciji BiH;
-Mreža vodotoka Federacije BiH;
-Trigonometrijska podjela na listove detalja.

Početkom sljedećeg mjeseca se očekuje da će na Geoportalu biti objavljeni i ortofoto snimci urbanih dijelova FBiH kvalitetnije rezolucije od 30 centimetara, čime će ovaj projekt biti uspješno finaliziran, priopćeno je iz ove uprave.

poslovni-global.ba

Odgovori