OBJAVA REZULTATA ISTRAGE Bruxelles sprema Googleu i do 11 milijardi dolara kazne

Nakon što je prošle godine kažnjen s 2,4 milijarde dolara zbog sprečavanja konkurenata u usporedbi cijena na internetu, Googleu prijeti novi udarac iz Bruxellesa. Kako tvrde upućeni izvori Financial Timesa bliski Europskoj komisiji, u idućih desetak dana očekuje se objava rezultata istrage Europske komisije u vezi uvjetovanja proizvođačima mobitela korištenje operativnog sustava Android.

Kako tvrde izvori, europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager navodno će objaviti negativno mišljenje u vezi Googleove prakse. Podsjetimo, istraga u vezi dominacije u segmentu operativnih sustava za pametne telefone najvažnija je od tri istrage koje Bruxelles vodi protiv američkog internetskog diva. Iznos kazne za sada je nejasan. Europski regulator tržišnog natjecanja može Googleu “odrezati” kaznu i do 11 milijardi dolara, odnosno 10 posto godišnjih prihoda. No, dosadašnja praksa je pokazala kako se regulator odlučuje za kaznu u donjem dijelu raspona.

Android je operativni sustav koji se koristi u više od 80 posto pametnih telefona u svijetu. Iz tog je razloga ključan izvor Googleovih prihoda u budućnosti s obzirom na sve raširenije korištenje mobilnog interneta. Kada je Europska komisija otvorila tu najosjetljiviju istragu prije dvije godine, objavila je kako sumnja da je Google proizvođačima mobitela uvjetovao da korištenjem Androida preuzmu i njegove aplikacije, poput tražilice Chrome i trgovine aplikacijama Google Play.

K tome, proizvođačima je ponuđen i novac za eksluzivno predinstaliranje Googleovih proizvoda. Time je kompanija ograničila razvoj konkurentskih operativnih sustava i tržišnu utakmicu s tražilicom Chrome. Google je sve te optužbe odbacio. U podnesku u studenom 2016. Google je izjavio kako je Komisija pogrešno protumačila činjenice te nije uključila Apple kao konkurenta Androidu.

poslovni-global.ba / poslovni.hr

Odgovori