OD IDUĆEG TJEDNA NA SNAZI NOVI PRAVILNIK U BIH Tehnički pregledi uz obvezne kamere, vozila dobivaju i bar-kodove

Sve stanice za tehnički pregled vozila u BiH uskoro će morati imati videonadzor, dok je to dosad bila obveza samo u Federaciji BiH. Istovremeno, u FBiH će morati odrediti koliko točno vremenski treba trajati tehnički pregled vozila, što je mjera koja je dosad postojala samo u Republici Srpskoj. To su neke od najvažnijih promjena koje donosi novi Pravilnik o tehničkim pregledima u BiH, koji je objavilo Ministarstvo prometa i veza BiH, a koji će biti na snazi od sljedećega tjedna, piše Srpskainfo.

Cilj je, kažu mjerodavni, pokušati dodatno suzbiti fiktivne preglede vozila, koji su godinama jedan od većih problema u ovoj oblasti u BiH. Sustav videonadzora morat će osigurati najmanje očitanje registarskih pločica na vozilima.

–Sada će i u Srpskoj biti obvezno uvođenje kamera, s tim da one neće biti vezane za informacijski sustav koji postoji i u RS-u i FBiH, već će stanice za tehnički pregled biti obvezne snimati non-stop i čuvati godinu dana te snimke, tako da se mogu pogledati prigodom inspekcijskog nadzora. Vidi se u sistemu kada je urađen tehnički pregled i onda se traži da se to potvrdi i video-snimkom. To je još jedna mjera za suzbijanje fiktivnih pregleda – kaže pomoćnica ministra prometa i veza RS-a Nataša Kostić.

Prema njezinim riječima, uvođenje videonadzora stanicama u RS-u donosi nove troškove, ali tvrdi da su oni to preko svoje asocijacije sami i tražili.

Cijene redovitih tehničkih pregleda su, kaže ona, ostale iste i po novom cjeniku, ali će sada biti skuplji izvanredni i preventivni tehnički pregledi.

–Cijena izvanrednih i preventivnih tehničkih pregleda je sada ista kao i cijena redovitih, a dosad je to bilo upola te cijene. To je odlučeno, jer je to u suštini isti posao – kaže Kostić.

Novi pravilnik predviđa i da se u sljedećih godinu dana svugdje u BiH primijene bar-kodovi za automobile s kojih će se onda u stanicama tehničkih pregleda lako preuzimati svi podaci o vozilu, a spriječiti “podmetanje“ drugih vozila. Prvo postavljanje naljepnice bar-koda na vozilo bit će besplatno.

Novi pravilnik, između ostaloga, predviđa i da se tehnički pregled započet na jednoj stanici, a kada se utvrdi da je vozilo neispravno, ne može kasnije započeti na drugoj stanici za tehnički pregled u roku od 30 dana od dana prvog prekida. I ova mjera treba pomoći u suzbijanju malverzacija kod tehničkih pregleda.

U Ministarstvu prometa i veza BiH ističu i da pravilnik donosi bitne novine i u dijelu koji se tiče postupanja voditelja stanica i kontrolora tehničke ispravnosti vozila te njihove odgovornosti.

Prvi put je, naime, predviđeno privremeno oduzimanje licencija i certifikata voditeljima stanice ili kontolorima koji ne budu radili po propisima te upućivanje na izvanrednu provjeru stručnosti, odnosno polaganje ispita. Ova kazna čeka onoga tko obavi pregled vozila i ovjeri tehničku ispravnost za neispravno vozilo ili prigodom tehničkog pregleda vozila u informacijski sustav unese netočne podatke i slično.

–Novi pravilnik je rezultat primjene prethodnog unatrag desetak godina. Sada smo nastojali unaprijediti sve što je za to vrijeme primijećeno kao nedostatak. Radilo se dugo na tim korekcijama, institucije RS-a su aktivno sudjelovale u izradi novog pravilnika i za sve ono što smo godinama gledali kao nedorečeno, da nije najbolje riješeno, sada smo ponudili nova rješenja. Mislim da će pravilnik povećati kvalitetu tehničkih pregleda – kaže Nataša Kostić.

poslovni-global.ba

Odgovori