Odobren izvoz jaja iz BiH za preradu na tržište Europske unije

Na sjednici Stalnog odbora za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uvjete uvoza Europska komisija dala je suglasnost za počatak izvoza i te vrste hrane iz BiH u EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe kako je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za bh.peradarastvo ali i cijelu prehrambenu industriju.

-Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Europske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine. Ovim smo i taj problem otklonili i proizvođači kompozitnih proizvoda kao što su tjestenine, pekarski proizvodi i sl., sada mogu nesmetano izvoziti – istakao je Šarović.

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Europske unije, uslijedit će u idućim tjednima.

Nakon dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobijanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduvjet je odobrenje plana kontrole salmonele.

Odobrenje izvoza konzumnih jaja također se očekuje do jeseni, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori