POČINJE SPEKTAKL Povećan nagradni fond za Svjetsko nogometno prvenstvo, pobjedniku u Rusiji iz FIFA-e 38 milijuna dolara

Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje se održava 21. put, počinje sutra u Rusiji, i trajat će do 15. srpnja.

Tijekom 25 “radnih nogometnih dana”, ljubitelji nogometa imat će prigodu uživati u gledanju 64 utakmice, u kojima će snage odmjeriti ukupno 32 nacionalna tima.

Svjetskome prvenstvu su prethodile 872 utakmice, koje su u okviru kvalifikacija za finalno natjecanje odigrali nacionalni timovi 210 država.

Utakmice će se igrati na 12 stadiona u 11 ruskih gradova, a prva utakmica, u kojoj će snage odmjeriti reprezentacije domaćina Rusije i Saudijske Arabije, odigrat će se sutra u ruskoj prijestolnici Moskvi. Na istom stadionu odigrat će se i finale svjetskog prvenstva, koje je planirano za 15. srpnja.

Povećan je i nagradni fond koji iznosi 12 posto više u odnosu na SP koji se 2014. igrao u Brazilu. U prijevodu, to iznosi oko 400 milijuna dolara.

Tako će novi svjetski prvak zaraditi 38 milijuna dolara, tri više nego što je pripalo Nijemcima za trijumf u Brazilu 2014.

Finalist SP-a dobit će 28 milijuna dolara, bronca donosi 24 milijuna, a četvrto mjesto 22 milijuna.

Reprezentacije koje budu poražene u četvrtfinalu, dobit će po 16 milijuna dolara, a eliminirani u osmini finala po 12 milijuna. Svi oni koji ispadnu u skupini, dobit će po osam milijuna dolara.

Osim ovih iznosa, FIFA će svakome sudioniku SP-a dati i 1,5 milijuna dolara kao naknadu troškova za pripreme za natjecanje.

NAGRADE ZA SP 2018. U RUSIJI

1. mjesto – 38 milijuna dolara
2. mjesto – 28 milijuna dolara
3. mjesto – 24 milijuna dolara
4. mjesto – 22 milijuna dolara
Četvrtfinale – 16 milijuna dolara
Osmina finala – 12 milijuna dolara
Skupina – 8 milijuna dolara

poslovni-global.ba

Odgovori