POMICANJE SATA Članicama Europske unije prekratki rokovi o provedbi odluke

Članice EU-a – a među njima i Hrvatska – smatraju da su planirani rokovi za odluku hoće li trajno ostati na ljetnom ili zimskom računanju vremena prekratki.

S ocjenom se slaže i hrvatska Vlada. Zemlje članice procjenjuju da im treba više vremena za analizu utjecaja ove odluke na pojedine gospodarske sektore. Osim toga, vremena im treba i za usuglašavanje među različitim resorima kojih se ovo pitanje tiče.

U slučaju Hrvatske, primjerice, ovom temom bavi se nekoliko ministarstava, poput ministarstva mora, prometa i infrastrukture, zatim poljoprivrede, kao i gospodarstva ili energetike.

Zabrinjavajući su rokovi provedbe, ustvrdila je u stajalištu hrvatska Vlada, koja načelno podržava prijedlog za ukidanje pomicanja sata, ali se zasad nije izjasnila je li joj prihvatljivije ljetno ili zimsko računanje vremena.

I druge zemlje “dijele zabrinutost oko pitanja rokova koji su izrazito kratki”, tvrdi Vlada RH. Drugi potencijalni problem na koji ukazuju nadležna hrvatska ministarstva tiče se mogućnosti da svaka zemlja za sebe bira na kojem će vremenu ostati.

To može dovesti do neujednačenog računanja vremena u EU-u, a najveći problemi nastat će ako se susjedne države – primjerice, Hrvatska i Slovenija – odluče za različite režime računanja vremena. Na taj rizik i mogući kaos već se dulje vrijeme upozorava, pa je i sama Komisija pozvala zemlje da međusobno surađuju kad budu odlučivale koje će standardno vrijeme primjenjivati.

Ove godina na zimsko računanje vremena prelazimo 28. listopada u 03.00 sata. Kazaljke će se pomjeriti sat vremena unatrag, zimsko računanje vremena bit će na snazi do posljednjeg vikenda u ožujku sljedeće godine.

poslovni-global.ba

Odgovori