PORAZNO Unatoč kvalitetnim proizvodima, jedemo samo četvrtinu domaće hrane

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je ukazao na činjenicu da BiH trenutačno uvozi 75 posto hrane, dok je više od 50 posto oranica u BiH neobrađeno, te da je BiH država koja u regiji najmanje izdvaja za sektor poljoprivrede dok, s druge strane, ima prednosti kao što su kvalitetni proizvodi.

Ministar Dedić je to izjavio u Sarajevu uoči Poljoprivredno-prehrambenog foruma za FBiH: Promocija javno-privatnog dijaloga, istaknuvši da se ovakve konferencije trebaju održavati kontinuirano, svakih šest mjeseci.

Jedan od prioriteta, kako je istaknuo Dedić, jest povezivanje privatnog i javnog partnerstva u oblasti prehrambene industrije i poljoprivrede.

Podsjetio je kako je BiH osigurala izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, krumpira i ribe na tržište Europske unije, a da se u sljedećih mjesec dana očekuje i dozvola za izvoz mesa i mesnih prerađevina.

– Sve to govori da ova država ima kvalitetne prehrambene proizvode i da se poljoprivreda može razvijati na dobrobit svih građana – kazao je Dedić.

On smatra da bi za bh poljoprivrednike najbolje bilo da postoje državna ministarstva poljoprivrede, te je najavio da se do kraja godine očekuje donošenje strategije ruralnog razvoja na državnoj razini koja će omogućiti korištenje sredstava iz IPA fondova.

– Poljoprivrednici također trebaju biti više uključeni u donošenje odluka, zakonskih akata i podakata – dodao je, te izrazio žaljenje što poljoprivrede kao sektora nema u reformskoj agendi.

Ovaj sektor nije u prioritetima, gdje bi Dedić, kao resorni ministar, želio da bude.

Ministar je istaknuo da u partnerstvu s privatnim sektorom, prije svega, žele preventivno djelovati u svim slučajevima opasnosti u kojima se bh. poljoprivrednici mogu naći uslijed vremenskih nepogoda, zatim što više projekata kao što je navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u FBiH zbog eventualnih suša te redovnost isplata poticajnih sredstava.

Međutim, podvukao je da je trenutačna ulaganja nedovoljna za razvoj poljoprivrede i konkurentnost bh. proizvođača i da potrebna dodatna kreditna sredstva kako bi poljoprivrednici mogli ulagati u novu mehanizaciju i objekte.

Šef USAID/Sweden FARMA II projekta Adrian Neal naglasio je kako ova vrsta dijaloga treba biti dublja i jača.

– Naša namjera danas nije samo pričati, već se potruditi svu tu priču pretvoriti u djela. Bez obzira na to koliko ti koraci budu mali, pokazat ćemo da se napredak može ostvariti, da partnerstvo može biti održivo i da će dijalog biti nastavljen u budućnosti – poručio je.

Predsjednica Upravnog odbora proizvođača jagodičastog voća BiH Jasminka Hadžiabdić kazala je da su problemi, kao što su klimatske promjene te niske otkupne cijene, ukazali na to kako je lanac proizvodnje neuređen.

Direktor Milkosa Aldin Fakić naveo je neka rješenja koja bi poboljšale situaciju u kojoj se nalazi poljoprivreda u BiH, a to bi bilo povećanje proračuna za ovu granu gospodarstva, pristup nepovratnim sredstvima EU, osiguravanje povoljnih kredita, uvođenje plavog dizela te posebna porezna politika za poljoprivrednike, priopćili su iz Vlade Federacije BiH.

poslovni-global.ba

 

Odgovori