POREZNA UPRAVA FBIH Zapečaćeno 30 objekata, 118 prekršajnih naloga, 258.450 KM novčanih kazni, 38 neprijavljenih radnika…

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u tijeku inspekcijskih nadzora koji su provedeni u četvrtak u Federaciji BiH izvršili 244 kontrole.

Kontrole su izvršene u svih deset županija, na području – Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Vogošće, Ilijaša, Trnova, Hadžića, Zenice, Visokog, Zavidovića, Breze, Vareša, Kaknja, Tešnja, Maglaja, Žepča, Ljubuškog, Livna, Tomislavgrada, Drvara, Bosanskog Grahova, Tuzle, Živinica, Kladnja, Banovića, Gračanice, Srebrenika, Gradačca, Lukavca, Kalesije, Odžaka, Orašja, Mostara, Čitluka, Jablanice, Konjica, Novog Travnika, Bugojna, Donjeg Vakufa-Uskoplja, Viteza, Jajca, Travnika, Busovače, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše, Cazina,Bosanske Krupe,Goražda i Foče – Ustikoline.

Pored kontrola poreznih obveznika koji obavljaju uslužne i druge djelatnosti, kao što je i najavljeno, uz nadzor pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova kontrolirani su i porezni obveznici koji obavljaju djelatnost prijevoza putnika putničkim minibusem ili kombijem prema turističkim destinacijama na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Ove kontrole su provedene na način da su zaustavljena vozila koja vrše prijevoz i kontrolirano je posjedovanje odobrenja za rad, prijave radnika i izdavanja fiskalnih računa.

U tijeku izvršenih kontrola inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 38 neprijavljenih radnika, 51 obveznika koji nije evidentirao promet, devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 27 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih tijela, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 30 objekata, a u 118 slučajeva izdani su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 258.450 KM.

“Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakonske odredbe. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u razdoblju od šest mjeseci”, navodi se u priopćenju iz Porezne uprave FBiH.

poslovni-global.ba

Odgovori