Potop Wall Streeta prate azijske, europske i hrvatska burza

Na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale nakon što su dan prije na Wall Streetu zabilježeni najveći dnevni gubici od 2011. godine. Naime, ulagači se plaše jačanja inflacije i stezanja monetarne politike središnjih banaka.

Indeks MSCI azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 u minusu 3,5%, što je njegov najveći dnevni pad u više od godinu i pol. Pritom je na Tokijskoj burzi indeks Nikkei potonuo više od 5,5%, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 1,6% i 4,3%.

Azijske ulagače na rasprodaju dionica natjerao je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, gdje su indeksi Dow Jones i S&P 500 potonuli više od 4%, što je njihov najveći dnevni pad od kolovoza 2011. kada je na tržištima vladala panika zbog dužničke krize u eurozoni i smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a.

Europske burze pale sedmi dan zaredom

Na europskim su burzama ujutro cijene dionica oštro pale, prateći silaznu putanju indeksa na Wall Streetu i ostalim svjetskim tržištima, jer se ulagači plaše jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9:45 u minusu 2,6%, skliznuvši sedmi trgovinski dan zaredom. Londonski FTSE indeks bio je na gubitku 1,95%, na 7.192 boda, dok je pariški CAC skliznuo 1,85%, na 5.185 bodova, a frankfurtski DAX 2,05%, na 12.434 boda.

Tako je i europske burze uzdrmao je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni pad od kolovoza 2011., kada je na tržištima vladala panika zbog dužničke krize u eurozoni i smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a.

ZSE: Crobexi potonuli više od 2,5 posto, promet povećan

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi u prvim minutama trgovanja potonuli više od 2,5%, što je posljedica prelijevanja negativnog raspoloženja sa svjetskih burzi, na kojima su cijene dionica pod snažnim pritiskom.

Crobex indeks bio je oko 9;45 u minusu 2,9%, s padom na 1.832 boda, dok je Crobex10 skliznuo 2,6%, na 1.061 bod. Time su izbrisani svi dobici indeksa od početka godine, pa je Crobex od početka 2018. u minusu 0,6%, a Crobex10 za 1,4%.

Redovni promet dosegnuo je 4,3 milijuna kuna, što je gotovo na razini dnevnih prometa posljednjih dana.

I danas se očekuje pad na Wall Streetu

Terminski indeks S&P 500 i jutros je u minusu, oko 3 posto, što znači da bi danas na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica mogle dodatno oštro pasti.

Jučer je u jednom trenutku indeks Dow Jones bio u minusu više od 6% ili gotovo 1.600 bodova, što je njegov najveći bodovni pad u jednom danu u povijesti.

poslovni-global.ba

Odgovori