POTPISAN SPORAZUM Nastavak jačanja kapaciteta CBBiH uz potporu Švicarske vlade

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je potpisan sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta središnjih banaka (u daljnjem tekstu: Program), a koji će biti realiziran uz potporu Švicarskoga tajništva za ekonomske poslove (SECO).

Sporazum su potpisali veleposlanica Švicarske u BiH Nj.E. Andrea Rauber Saxer i guverner CBBiH dr Senad Softić.

“Švicarska se zalaže za potporu ekonomskom razvoju BiH. Zbog financijske globalizacije i njezinoga snažnog utjecaja na ekonomiju BiH, važno je da CBBiH ima kapacitete za odgovarajuće rješavanje tih izazova i provođenje optimiziranoga upravljanja deviznim pričuvama i dobrog makroekonomskog računovodstva i statistike kako bi postigla ciljeve monetarne politike i zadržala stabilnost valute. Vjerujemo kako će u idućim godinama kompetencije službenika CBBiH biti dodatno unaprijeđene. Nadalje, ovaj projekt će im i dalje pružati mogućnost za razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz zemalja uključenih u Program kao i sa švicarskim kolegama, uključujući i one iz Švicarske narodne banke”, rekla je ovom prigodom veleposlanica Rauber Saxer.

“Moram naglasiti kako je savjetodavna, stručna i financijska pomoć Švicarske izuzetno dragocjena za CBBiH. SECO Program bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta je u potpunosti opravdao očekivanja, te se nadamo kako će i nastavak biti isto tako uspješan i kvalitetan”, istaknuo je guverner Softić.

Nakon uspješno provedene prve faze Programa od 2014.-2017. godine, potpisivanje sporazuma označilo je početak druge faze, odnosno nastavak programa do 2022. godine.

U pripremnome dijelu druge faze tijekom 2018. godine, izvršena je analiza potreba CBBiH, te su identificirana sljedeća prioritetna područja rada u kojima će, kroz jačanje stručnih kapaciteta, biti osigurano jačanje i prilagodba CBBiH međunarodnim i EU standardima:

-analiza i implementiranje monetarne politike (upravljanje deviznim pričuvama i istraživački kapaciteti),

-makroekonomsko računovodstvo i statistika (pohranjivanje podataka i metodologije vremenskih serija),

-upravljanje ljudskim resursima,

-unaprijeđenje planova za kontinuitet poslovanja, naročito u pogledu IT sustava.

Program će implementirati Institut za međunarodne studije (Graduate Institute of International Studies – GIIS) iz Ženeve.

poslovni-global.ba / CB BiH

Odgovori