Potpisani ugovori vrijedni 750.000 KM za 75 povratničkih pripravnika i 46 poslovnih subjekata

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u Sarajevu je potpisao i uručio ugovore za 75 povratnika s visokom stručnom spremom radi obavljanja pripravničkog staža, te ugovore za 46 poslovnih subjekata u povratničkim sredinama koji su u početnoj fazi poslovanja (start-up biznisi).

Ovi programi Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, ukupne vrijednosti 750.000 KM, provode se s ciljem zapošljavanja povratnika, posebno mladih obrazovanih kadrova, a na osnovu raspisanog javnog poziva tog ministarstva, priopćeno je iz Ureda Vlade Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s visokom stručnom spremom, namijenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova, gdje se kroz njihovo stručno osposobljavanje, odnosno pripremu za tržište rada, direktno utiče na njihov održivi povratak/ostanak u mjestima povratka. Ovaj program vrijedan je 350.000 KM.

Program „Podrška start-up (početnog biznisa) povratnika” provodi se s ciljem povećanja stepena održivosti, razvoja i jačanja početnih biznisa povratnika, a time i poticanju samozapošljavanja/zapošljavanja povratnika. Ove godine za ugovore je izdvojeno više od 400.000 KM.

Pripravnici koji su danas potpisali ugovore su povratnici iz 25 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 28 poslodavaca, dok 46 povratnika koji imaju tvrtke u početnoj fazi poslovanja su iz 19 bh. općina. Radi se o različitim start-up privrednim djelatnostima od mladih IT tvrtki, različitih tradicijskih i starih zanata u obradi kamena, metala i drveta, te prerade ljekobilja, proizvodnja zdrave hrane, kao i različitih oblika uslužnih djelatnosti, autoservisa i frizera, pa do privatnih stomatoloških i zdravstvenih ustanova.

poslovni-global.ba

Odgovori