POTPORA HRVATIMA IZVAN RH Novac dobili DVD Buna – Mostar, Društvo Grga Posušje, Društvo CREATUS Široki Brijeg, HAZU u BiH – Mostar…

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske na svojim je službenim mrežnim stranicama objavio Odluku o dodjeli financijske potpore, a temeljem provedenog Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018., koji je bio objavljen od 22. veljače do 26. ožujka 2018. godine.

Između ostalih, novčanu su potporu dobili Dobrovoljno vatrogasno društvo Buna, Mostar za opremanje vatrogasnog navalnog kombi vozila u iznosu od 25.000 kuna, Društvo ‘Grga’ Posušje za nabavu etno odijela 10.000 kuna, Društvo za kulturu, edukaciju i društvena istraživanja CREATUS Široki Brijeg za izgradnju dječjeg parka u Mjesnoj zajednici Kočerin, u iznosu od 20.000 kuna, HAZU u BiH, Mostar za organiziranje Znanstveno-stručnoga skupa Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu, u iznosu od 50.000 kuna…

Javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture, tradicije i jačanja položaja hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te pomoći ugroženim pojedincima– pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Na otvoreni Javni poziv, Središnji državni ured zaprimio je 834 prijave u kategorijama, neprofitne organizacije, fizičke osobe te kategoriji ugroženi pojedinci.

Neprofitne organizacije izvan Republike Hrvatske i u Republici Hrvatskoj koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske kao i fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske bili su u mogućnosti prijaviti projekte i aktivnosti iz područja kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ostalih područja s ciljem zaštite prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, kao i unaprjeđenja svih oblika suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Temeljem provedenog Javnog poziva, a na prijedlog Povjerenstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, donijeta je Odluka o financijskoj potpori.

Tko je sve, prema navedenoj odluci, dobio novčanu potporu, možete pročitati ovdje.

poslovni-global.ba

Odgovori