POTPORA ZAPOŠLJAVANJU U FBiH U iduće četiri godine zaposliti 23.000 osoba, nada i za starije od 40

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je danas u Sarajevu, na predstavljanju Projekta potpore zapošljavanju, da je cilj realizacije tog projekta u iduće četiri godine zaposliti 23.000 osoba.

– Konkretno, misli se na mlade osobe koje su teško zapošljive, ranjive kategorije, osobe starije od 40 godina, a posebna pozornost bit će posvećena ženama – pojasnio je Drljača.

Dodao je da je cilj projekta povećati zaposlenost i ojačati ulogu službi za zapošljavanje, a sve s ciljem smanjenja siromaštva.

Drljača je precizirao da je vrijednost projekta 108 milijuna KM, od čega je 29 milijuna eura osigurala Svjetska banka, a ostatak će biti osiguran iz proračuna Federacije BiH.

Istaknuo je da ova godina treba biti godina zapošljavanja, te su resorno ministarstvo i Vlada FBiH, u suradnji sa Svjetskom bankom, sačinili taj projekt.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar rekla je da će ta institucija ukupno dobiti oko 60 milijuna KM tijekom četiri godine provedbe projekta, koji će biti utrošeni kroz postojeće programe potpore zapošljavanju i samozapošljavanju.

Navela je da su analizom dosadašnjih mjera utvrdili da je značajno manji broj zaposlenih žena nego muškaraca pa su kreirali program “Zaposli ženu”, te odredili razlike u iznosima za pokretanje vlastitog biznisa za žene.

Lončar je dodala kako neće biti posebnih poziva za ova sredstva, već će ona, zajedno sa sredstvima koja su već na raspolaganj, biti dodatna pomoć koja je mala u odnosu na zanimanje koji poslodavci pokazuju za programe sufinanciranja zapošljavanja.

– Ne postoji neki poseban program utroška sredstava iz kredita Svjetske banke, već će on samo ojačati našu poziciju, s time da moramo našim mjerama zaposliti 5.000 dugoročno nezaposlenih i 1.800 mladih – kazala je Lončar, priopćeno je iz Vlade FBiH.

poslovni-global.ba / Vlada FBiH

Odgovori