POTPUNO NESPREMNI BiH gotovo jedina u Europi bez povlastica za uvoz električnih automobila

Predsjednik Gospodarske komore FBiH i predstavnici Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila, održali su sastanak s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, s ciljem razmatranja inicijative za smanjenje oporezivanja i stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebice automobila na električni pogon, izvijestili su iz federalne Gospodarske komore.

– Dramatične promjene će se dogoditi na tržištu električnih automobila u idućih pet do deset godina, i mi moramo pratiti te trendove. U svijetu je prošle godine prodano gotovo milijun električnih automobila, i taj broj se iz godine u godinu udvostručuje, a u našoj zemlji regitrirano je svega 18 ovakvih automobila, što je dovoljno upozorenje – istaknuo je na sastanku ministar Šarović, pojašnjavajući kako je BiH jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ne nudi nikakve povlastice za uvoz električnih automobila.

Stvaranje uvjeta za uvoz ovakvih automobila važno je s aspekta korištenja obnovljivih izvora energije ,ali i smanjenja zagađenja, istaknuto je na sastanku.

Nažalost, Bosna i Hercegovina je na prvome mjestu u Europi kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva zbog zagađenja zrakaa, a procjenjuje se kako 30 posto zagađenja dolazi iz ispušnih plinova automobila. U svezi s tim, istaknuta je i inicijativa da se kod uvoza polovnih vozila razmotri uvođenje standarda većeg od sadašnjeg Euro 4.

Imajući u vidu obveze BiH prema europskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite od zagađenja, te svjetske trendove u oblasti automobilske industrije, dogovoreno je da se u sljedećem razdoblju iniciraju šire javne rasprave o mogućim izmjenama zakonske regulative u ovoj oblasti.

poslovni-global.ba

Odgovori