POVIJESNA ODLUKA EUROPSKOG SUDA Za objavu sadržaja s interneta morate dobiti dopuštenje autora

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu, moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je najviši sud EU-a, dajući vjetar u leđa kreativnim industrijama, javlja HRT.

Regulatori kažu kako nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umjetnike i izdavače prava na zaradu.

Odluka Europskog suda pravde (ECJ) uslijedila je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj ‘skinuo’ fotografiju Cordobe s internetske stranice putničke agencije kako bi ilustrirao prezentaciju koja je potom objavljena na web stranici škole.

Fotograf Dirk Renckhoff zbog toga je tužio grad Waltrop i saveznu državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 eura.

– Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internetskoj stranici uz dopuštenje autora, zahtijeva autorizaciju tog istog autora – kažu suci.

– Objavom na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici – dodali su.

Presuda bi mogla rezultirati serijom parnica u kojima bi umjetnici zaštitili svoja prava, rekao je konzultant Nils Rauer.

– Ideja je da mi, kao društvo, moramo poštivati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namjera Europske, komisije, Europskog parlamenta i suda je upravo to – dodao je.

poslovni-global.ba / Foto: Socket Zone

Odgovori